Microkredieten transformeren gezinnen in Andong van financiële zorgen naar succesverhalen

In Andong, een gemeenschap waar vele mensen in armoede leven, biedt SCCO sinds 2022, dankzij de steun van DARA Europe microkredieten aan. Als onderdeel van het familieondersteuningsprogramma biedt SCCO kleine leningen, zonder rente. Lees het verhaal van Mr Noeun om het potentieel van microkredieten die de levens van ondernemende gezinnen in Andong ingrijpend veranderen, beter te begrijpen.

Begunstigde van microkrediet koken in haar winkel.

Het belang van microkredieten

Gereedschappen gekocht dankzij microkredieten.

In Andong is het helaas geen uitzondering dat gezinnen te kampen hebben met aanzienlijke schulden. Velen leiden een bestaan waarbij ze van de ene dag op de andere leven, zonder een financiële buffer voor onverwachte kosten, zoals medische zorg of de aanschaf van essentiële huishoudelijke artikelen. In hun zoektocht naar financiële hulp kloppen velen aan bij geldverstrekkers die (te) hoge rentetarieven hanteren.

SCCO heeft echter een andere visie. We erkennen dat sommige volwassenen en gezinnen in Andong ondernemend zijn en geloven sterk in hun potentieel om hun inkomen te vergroten. Daarom is het microkredietprogramma in het leven geroepen.

Echte verandering voor gezinnen

De eerste microkredieten hebben al tastbare resultaten opgeleverd in Andong. Gezinnen gebruiken de leningen om hun ondernemingen te laten groeien en nieuwe kansen te creëren. Voorbeelden zijn onder andere het aanschaffen van machines voor houtbewerking, het aanschaffen van een trailer om producten op de nabijgelegen markt te verkopen, en de uitbreiding van lokale winkeltjes.

Mr. Noeun
Mr. Noeun

Een inspirerend succesverhaal komt van Mr. Noeun, een timmerman die in een van de wijken in Andong woont. Hij ontving $250 om zijn houtbewerkingsbedrijf uit te breiden. Voordat hij dit krediet van SCCO ontving had hij een gebrek aan financiën en materialen, en veel van zijn gereedschap was oud en beschadigd. De lening veranderde alles. Hij vertelt: “Mijn bedrijf loopt nu goed omdat ik sommige machines kan repareren en nieuwe apparatuur kan kopen, bijvoorbeeld voor het snijden en bewerken van hout. Dit maakt het gemakkelijker om zaken te doen en in te spelen op bestellingen van mijn klanten”

Mr. Noeun nam zijn verantwoordelijkheid serieus en betaalde de lening keurig in maandelijkse termijnen terug. Hij benadrukt dat de lening niet alleen de inkomsten van het gezin verbetert, maar ook hun mentale welzijn. “Na het krijgen van de lening maak ik me minder zorgen dan voorheen.” “Er zijn nu genoeg materialen om mijn werk goed te kunnen doen, wat ons inkomen verhoogt en onze levensomstandigheden verbetert.”

Zijn dankbaarheid gaat uit naar alle donateurs. “We willen jullie hartelijk bedanken voor jullie zorg en aandacht voor onze arme gemeenschap. “Jullie hebben mijn familie geholpen met dit microkrediet, en ik zie mijn kinderen groeien en ontwikkelen dankzij hun deelname in de onderwijsprogramma’s van SCCO.”

Jouw steun kan het verschil maken

Dit succesverhaal van Mr. Noeun benadrukt de impact van microkredieten op de levens van gezinnen in Andong. Dankzij DARA Europe krijgen families in deze gemeenschap de kans om te groeien, te bloeien en een betere toekomst op te bouwen. Het is een prachtig voorbeeld van hoe kleine investeringen grote impact kunnen hebben.

Ben je geïnspireerd door dit verhaal? Draag ook bij.

Samen sterker door zelfhulp groepen en ouderbijeenkomsten

In Andong, waar de uitdagingen voor kinderen, jongvolwassenen en families soms overweldigend lijken, werkt Poutheary als sociaal werker bij SCCO. Zij speelt een cruciale rol in het organiseren van zelfhulpgroepen voor jongeren en bijeenkomsten voor volwassenen in de gemeenschap. In deze blog vertelt Poutheary hoe SCCO een verschil maakt met de familie ondersteuning programma’s in Andong.

Empowerment van jongeren

Een van de meest opvallende aspecten van het werk van Poutheary is haar betrokkenheid bij het motiveren van jongeren en jongvolwassenen om actief deel te nemen aan het helpen van hun gemeenschap. Ze organiseert regelmatig zelfhulpgroepen om jongeren te inspireren en te onderwijzen. Het doel? Het vergroten van hun bewustzijn over maatschappelijke kwesties en hen in staat stellen om samen te werken, ook met lokale autoriteiten, om problemen op te lossen.

Zo was een van de thema’s bijvoorbeeld het gebruik van sociale media en de daaraan verbonden gevaren. De jongeren gingen in gesprek, deelden hun ervaringen en leerden hoe ze veilig met deze moderne technologieën kunnen omgaan. Een ander initiatief betrof het gezamenlijk schoonmaken van de omgeving rondom SCCO. 

Cleaning.

“Mijn meest speciale of onvergetelijke ervaring als lid van SCCO gedurende bijna een jaar is de activiteit waarbij we grootschalig afval opruimden. Hiermee wilden we de jeugd laten zien hoe belangrijk het is om voor het milieu te zorgen”, vertelt Poutheary. Ook motiveerden ze lokale autoriteiten, ouders en hun leeftijdsgenoten om meer aandacht te besteden aan een schone leefomgeving, “We hebben hen allen voorgelicht om goede mensen in de samenleving te worden.”, aldus Poutheary

Daarnaast behandelen de zelfhulpgroepen gevoelige kwesties, zoals drugsgebruik, gokken en huiselijk geweld, welke helaas veel voorkomend zijn in Andong. Hierbij kregen de jongeren de kans om hun zorgen te uiten en te bespreken hoe ze deze problemen gezamenlijk kunnen aanpakken.

Ouderbijeenkomsten en Samenwerking

Het werk van Poutheary beperkt zich niet tot jongeren. Ze organiseert ook bijeenkomsten voor ouders, waarbij meestal het belang van onderwijs centraal staat. Deze bijeenkomsten hebben onder andere tot doel ouders te stimuleren om hun kinderen regelmatig naar school te laten gaan. Tegelijkertijd dienen ze als een waardevolle gelegenheid voor SCCO om feedback te verzamelen van de gemeenschap. Deze feedback is van onschatbare waarde voor SCCO, omdat het helpt om de behoeften van de gemeenschap beter te begrijpen en de programma’s aan te passen om hier zo goed mogelijk aan te voldoen. 

Een stralende toekomst voor Andong 

Poutheary in September 2023
Poutheary in September 2023

In Andong, waar uitdagingen vaak overheersen, is de toewijding van het team van SCCO van onschatbare waarde. Als social worker laat Poutheary zien dat door samen te werken en betrokken te zijn bij de gemeenschap, het mogelijk is om positieve veranderingen te realiseren. “Voor mij betekent de toekomst in Andong een gemeenschap zonder huiselijk geweld, gokproblemen of drugsmisbruik.” Ik droom ervan dat jongeren de kans krijgen om hun professionele vaardigheden te ontwikkelen en werk te vinden. Ik hoop op gezinnen met stabiele banen en voldoende inkomen om comfortabel te leven. “Maar het allerbelangrijkst is dat ik kinderen naar school zie gaan, want voor mij is onderwijs de sleutel tot een stralende toekomst voor Andong.” , aldus Poutheary.

Ook jouw steun kan een directe en positieve invloed hebben op de gemeenschap. Doneer vandaag.

Meer lezen over de teamleden van SCCO? Lees ook het verhaal van Sreng

Nieuws van September

De mooie nazomer is teneinde en de eerste herfstdagen hebben zich aangekondigd.  In Cambodja zitten ze midden in het regenseizoen en komt oktober in zicht, de koudste maand van het jaar.

Nieuws uit Cambodja

Sport en school een stralende toekomst

In Nederland zijn de kinderen alweer enkele weken naar school. Niet alle kinderen staan dagelijks te springen om weer naar school te gaan. Toch is onderwijs de basis voor een mooie toekomst. Aone heeft dankzij Tirza en SCCO de kans om dagelijks naar school te kunnen

In Nederland is het vanzelfsprekend dat kinderen vanaf hun vierde jaar naar de kleuterschool gaan, en vanaf hun vijfde levensjaar is dit zelfs verplicht.
In Cambodja gaan vele kinderen pas vanaf 6 jaar naar de publieke basisschool. Met name voor de kinderen uit achtergestelde gemeenschappen, zoals Andong, waar ouders soms ook zelf maar beperkt toegang hebben tot onderwijs of een opleiding, volgen de kinderen geen kleuteronderwijs. 

Het belang en de impact van lezen; een bron van hoop en zelfvertrouwen. 

In Nederland doen we er alles aan om de jonge generatie te stimuleren en  enthousiasmeren om te lezen. Dit wordt extra gestimuleerd door de nationale bibliotheek, die een gratis lidmaatschap aanbiedt tot 18 jaar. 

Voor de kinderen van de partnerorganisatie SCCO is toegang tot  de bibliotheek ook van groot belang. 

Nieuws uit Nederland

Blues, rock & pop feest

Zin in een swingend feest met Dara Europe als goed doel? Kom dan op zondag 15 oktober naar café De Stee in IJsselstein voor een blues, rock & pop voor Cambodja! Geniet van de live muziek van de bands Blues Shack en Out of Time en steun tegelijkertijd onze stichting DARA Europe. Voor meer informatie en aanmelding.

Internationale dag van liefdadigheid 

De Internationale Dag van de Liefdadigheid ( 5 sept j.l..) is een initiatief van de Verenigde Naties, die daarmee extra aandacht vraagt voor een betere wereld en de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Het is een dag om stil te staan bij de inzet van vrijwilligers en donateurs die zich onvermoeibaar inzetten om anderen te helpen.Fred deelt zijn ervaringen als teamlid van DARA Europe.
Wil jij ook bijdragen? Doe een donatie of sluit je aan bij ons team!

Ben je geïnspireerd door dit verhaal? Draag ook bij.

Het belang en de impact van lezen; een bron van hoop en zelfvertrouwen

Als DARA Europe geloven we in de kracht van lezen. Judith is werkzaam als pedagogisch coach in de kinderopvang en als vrijwilliger teamlid van DARA Europe. In een interview vertelt zij over het belang van lezen, en hoe de bibliotheek en weekend lessen een bron van hoop en zelfvertrouwen zijn voor kinderen in de gemeenschap van Andong, Cambodja.

Lezen is een essentiële vaardigheid die de basis legt voor succes op school en in het leven. Door veel te lezen ontwikkelen kinderen hun analytische en kritische denkvaardigheden. “Maar lezen is veel meer dan alleen het ontwikkelen van lees- en taalvaardigheden; het heeft ook een diepgaande invloed op het sociaal en emotioneel welzijn van kinderen”, vertelt Judith.

Dankzij de steun van DARA Europe geeft onze partnerorganisatie in Cambodja, SCCO, vele kinderen toegang tot boeken. De bibliotheek in SCCO is een plek waar kinderen

kunnen komen voor ontspanning en een kans om tot rust te komen, iets wat zeker niet onbelangrijk is in een wijk als Andong, waar het vaak onrustig en niet altijd veilig is. Van Khmer tot Engels, van waargebeurde avonturen tot meeslepende fictie. Voor ieder kind op de basisschool is er een boek dat aansluit bij hun interesse en leesniveau. 

In de kleuterlessen wordt ook gebruikgemaakt van de boeken uit de bibliotheek. “Door vroeg te beginnen met lezen geven we kleuters een voorsprong op hun schoolcarrière en stimuleren we hun nieuwsgierigheid en liefde voor lezen en leren” vertelt Judith.

Op zondagmiddag openen jongvolwassenen die in hun examenjaar zitten, de bibliotheek voor de kinderen uit de buurt. Deze jongeren, die in het voormalig

kindercentrum woonden, worden nu op deze manier door ons ondersteund om waardevolle werkervaring op te doen. “Ze begeleiden de kinderen vol enthousiasme met lezen, tekenen en oefenen samen Engelse woorden.” Het is een win-win situatie, waarbij de kinderen leren en groeien, terwijl de jongvolwassenen een bijdrage leveren aan de gemeenschap en vaardigheden ontwikkelen die van onschatbare waarde zijn voor hun toekomst”, aldus Judith

We zijn er trots op dat we niet alleen onze eigen bibliotheek hebben opgericht, maar ook hebben bijgedragen aan de inrichting van de bibliotheek op de lokale basisschool, Kork Rokar. Met dank aan de steun van de Nederlandse stichting Biblionef hebben we Engelse boeken aangeboden

Draag ook bij aan DARA Europe en het stimuleren van leesplezier!

Een vliegende start: hoe kleuteronderwijs het verschil maakt in Andong

Kleuteronderwijs is niet vanzelfsprekend in Cambodja. DARA Europe ondersteunt als Nederlandse stichting de onderwijsprogramma’s van de NGO Stellar Child Care Organization (SCCO) in Cambodja.  Initiatiefneemster van DARA Europe, Tirza Voss, vertelt hoe kleuteronderwijs het verschil kan maken in Cambodja.

Normaal gesproken gaan de kinderen in Cambodja vanaf 6 jaar naar de publieke basisschool. Met name voor de kinderen uit achtergestelde gemeenschappen, zoals Andong, waar ouders soms ook zelf maar beperkt toegang hebben tot onderwijs of een opleiding, volgen de kinderen geen kleuteronderwijs. “Met weinig stimulans in de thuisomgeving kan het betekenen dat deze kinderen al met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen”, vertelt Tirza. 

Eenmaal op de lokale basisschool is het niet gemakkelijk. Met soms meer dan 70 kinderen in één klas, is er weinig tot geen individuele aandacht. Met als resultaat dat sommige kinderen verder achterop raken. “We zagen dat dit in Andong vaak leidde tot een gebrek aan zelfvertrouwen en motivatie en een grote kans op schooluitval.” aldus Tirza. 

SCCO biedt met het aanbieden van kleuteronderwijs een oplossing voor dit probleem door kinderen een meer persoonlijke en betrokken leeromgeving te bieden. De kleuterklassen in SCCO richten zich onder andere op essentiële basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld het alfabet. 

“De leraressen zorgen ook dat spelenderwijs leren bijdraagt aan sociale en emotionele ontwikkeling, creativiteit en probleemoplossend vermogen.” ” Dit zorgt ervoor dat de kinderen met een aantal belangrijke basisvaardigheden en vol zelfvertrouwen aan Grade 1 (vergelijkbaar met onze groep 3) op de basisschool kunnen beginnen”, deelt Tirza. 

Naast onderwijs bieden de kleuterklassen ook een veilige en stimulerende omgeving voor de kinderen uit Andong; juist daar waar hun (t)huis en de straat niet altijd vanzelfsprekend veiligheid en comfort bieden. 

Na de kleuterklassen begeleidt SCCO de ouders bij de inschrijving van hun kinderen op de lokale basisschool Kork Rokar. “Zo zijn we er zeker van dat de kinderen hun formele schoolcarrière starten, vaak vol motivatie en enthousiasme van zowel trotse ouders als kinderen”, zegt Tirza.

Kleuteronderwijs dient niet alleen als een opstapje naar de basisschool, maar als een vliegende start tot een succesvolle schoolcarrière en betere toekomst.
Lees ook het verhaal van
Channy, kleuterklas lerares van SCCO.

DARA Europe door de ogen van een vrijwilliger: een kleinschalige stichting met een grote impact

Als penningmeester van DARA Europe, maakt Fred van Laarhoven dankbaar deel uit van het team vrijwilligers dat zich richt op het creëren van een kansrijke toekomst voor kinderen in Cambodja. Zijn vrijwillige inzet voor DARA Europe geeft Fred een gevoel van voldoening, vertelt hij in een interview.

Fred voelde de behoefte om naast ontspanning tijdens zijn pensioen ook zinvolle activiteiten te ondernemen. Het was dankzij zijn vrienden, Hein en José, die al lang betrokken waren bij DARA Europe, dat hij in aanraking kwam met het prachtige werk van de stichting.

“Wat mij in de activiteiten van DARA Europe en SCCO aanspreekt, is de doelgerichtheid en kleinschaligheid. Het streven naar een kansrijke toekomst voor kinderen vormt de basis voor het verbeteren van de maatschappij, waar dan ook ter wereld. “Het feit dat dit doel wordt nagestreefd in een relatief klein gebied, namelijk Andong in Cambodja, inspireert mij enorm.” “Daarom zijn resultaten tastbaar en haalbaar”, vertelt Fred. 

Dankzij de rapportages en persoonlijke gesprekken met Tirza, de initiatiefneemster van de stichting en de verbindingspersoon tussen DARA Europe en SCCO kan Fred getuigen van de vooruitgang van de individuele kinderen en de gemeenschap in Andong. Zijn eigen ervaringen in Cambodja, tijdens een bezoek met zijn vrouw Elly in 2019, waren een hoogtepunt. “Ik maakte kennis met het team van SCCO, de kinderen die de onderwijsprogramma’s volgen en de gezinnen die intensieve begeleiding van SCCO ontvangen. Stuk voor stuk waren ze enthousiast en vastberaden om bij te dragen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun gemeenschap.

Er is voortdurend aandacht en inspanning nodig om zoveel mogelijk kinderen te laten stralen. Dit vereist steun vanuit DARA Europe en anderen. Als penningmeester van DARA Europe heeft Fred de verantwoordelijkheid voor het beheren van de geldstromen van de organisatie, waaronder het innen van donaties en het doen van betalingen aan de partnerorganisatie SCCO in Cambodja. Daarnaast speelt Fred als lid van het bestuur een rol in beleidsbepaling, besluitvorming en het organiseren van evenementen en fondsenwerving. 

“Hoewel niet alles altijd verloopt zoals gepland, zorgen de resultaten en de  enorme inzet van de kinderen, families, het lokale team in Cambodja, evenals het team van DARA Europe, voor hernieuwde energie en inspiratie”, zegt Fred.

Fred beveelt DARA Europe van harte aan als je op zoek bent naar een concrete, kleinschalige manier om bij te dragen. “De lijnen zijn kort en de vooruitgang is tastbaar aanwezig”, aldus Fred. 

Ook een bijdrage leveren aan de missie van DARA Europe om kinderen in Andong te laten stralen? Bekijk de vacature en neem contact met ons op voor meer informatieover de mogelijkheden in ons team.

Zondag 15 oktober – Blues, Rock & Pop feest!

Zin in een swingend feest voor een goed doel? Kom dan op zondag 15 oktober naar café De Stee in IJsselstein voor een blues, rock & pop feest voor Cambodja! Geniet van de live muziek van de bands Blues Shack en Out of Time en steun tegelijkertijd onze stichting DARA Europe.

Café De Stee opent om 15.30 uur de deuren en de entree is €12,50 per persoon. Als je na 18.30 uur komt, betaal je €10,- per persoon. De volledige opbrengst van de kaartverkoop gaat naar DARA Europe, die zich inzet voor kinderen en gezinnen in het dorp Andong in Cambodja. We zorgen voor een gevarieerd en effectief aanbod aan projecten, programma’s en voorzieningen. Er is aandacht voor onderwijs, veiligheid, gezondheidszorg, hygiëne, opvoeding en werk.

Wil je ook mee-eten van een heerlijk buffet dat café De Stee verzorgt? Voor €15,- extra per persoon geniet je van een smakelijke maaltijd die je ter plekke kan betalen.

Reserveer kaartjes voor dit unieke feest via het onderstaande formulier!  Vastenactie 2023: op weg naar nog meer school voor kinderen in Cambodja

  Tijdens de Vastenactie 2023 vroeg DARA Europe aandacht voor de versterking van onderwijs in Cambodja. In vier Nederlandse gemeenten kwamen kerken en scholen tijdens de vastenperiode in actie voor ons project “Verder met scholing in Cambodja”. Een terugblik op een hartverwarmende en succesvolle actie met inspirerende activiteiten.

  Vanuit de Vrede, Ontwikkeling & Missie (VOM)-groepen hebben vijf parochies in 2023 tijdens de vastenperiode het werk van DARA Europe gesteund. Via de Vastenactie vragen we aandacht voor de versterking van onderwijsprogramma’s in Andong, een kwetsbare regio nabij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Met de ingezamelde donaties, die dit jaar bijna 23.000 euro bedragen, steunen we gezinnen die in zeer moeilijke omstandigheden wonen.

  De positieve impact van de Vastenactie 2023

  De COVID-19-pandemie heeft de gemeenschap in Andong hard getroffen. Vanwege de lockdowns in Cambodja zijn scholen langdurig gesloten, en zijn educatieve buitenschoolse activiteiten gestaakt, uitgesteld en/of aangepast. In 2022 is, mede dankzij de Vastenactie, een herstart gemaakt met de belangrijkste scholings- en onderwijsprogramma’s. De Vastenactie 2023 levert een belangrijke bijdrage aan de verdere uitbouw van de onderwijsprojecten die DARA Europe mogelijk maakt in Andong. 

  Dankzij de donaties is  er een nieuwe kleuterklas gestart. Daarmee worden jonge kinderen voorbereid op de basisschool, wat de kansen op goede schoolprestaties en een diploma vergroot. Bovendien is er een computerlokaal ingericht waar jongeren lessen krijgen om digitaal vaardig te worden. Daarnaast starten er computerlessen op de lokale basisschool.

  Om de veerkracht van de gemeenschap te vergroten, ondernemen we actie om de structurele inkomenspositie van gezinnen te verbeteren. We verstrekken bijvoorbeeld micro-kredieten aan startende ondernemers, zodat zij een eigen inkomen verdienen voor hun gezin. De ondernemers gaan aan de slag met onder andere de verkoop van cakejes, eetbare schelpen, en limonade.

  Aandacht voor Cambodja tijdens de Vastenactie 2023

  In de vijf deelnemende parochies, die actief zijn in de gemeenten Emmen, IJsselstein, Leeuwarden en Coevorden, is uitgebreid stilgestaan bij het project van DARA Europe. In kerken en scholen zijn posters en flyers verspreid, en in de kerken zijn speciale Vastenzakjes en collectebussen gebruikt voor collectes. De achtergrond en insteek van ons werk in Andong zijn toegelicht, meestal al bij de start van de vastenperiode. In diverse kerken en basisscholen hebben bestuursleden en vrijwilligers van DARA Europe een presentatie verzorgd. 

  Op alle scholen hebben leerlingen in de onder- en bovenbouw de zogenoemde Vastendoosjes in elkaar gezet. DARA Europe stelt voor alle basisscholen lespakketten ter beschikking, waarmee leerlingen spelenderwijs kennis opdoen over Cambodja en de aanpak van armoede.

  In navolging van een initiatief van de Immanuel Parochie (die bestaat uit vijf geloofsgemeenschappen in de regio Coevorden) hebben kerkgangers in verschillende plaatsen het Vastenactielied gezongen. 

  Sponsoring tijdens de Vastenactie

  Kerken en scholen zijn op verschillende manieren in actie gekomen om geld in te zamelen voor DARA Europe. 

  Actieve leden van De Goede Herder Parochie in het Drentse Emmen en Erica liepen mee met de sponsorwandeling rond Schoonebeek die de Immanuel Parochie organiseerde. Na een presentatie van vicevoorzitter Hein Voss en een opening van pastoor Bernard Buit maakten deelnemers een wandeling door het Weiteveen in het veengebied Bargerveen. Plaatselijke winkeliers zorgden voor de lunch na afloop. In totaal is met de dag ruim 700 euro opgehaald voor DARA Europe.

  In de Sint Vitusparochie in Leeuwarden vond een Vastenmaaltijd plaats. De giften hiervoor zijn gedoneerd aan de Vastenactie. Ook in de parochie Maria Hertogin van Drenthe (met locaties in Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum, Klazienaveen en Zwartemeer) is een maaltijdactie georganiseerd. Inwoners van Emmer-Compascuum konden aanschuiven bij een diner met hutspot in het parochiehuis, of de maaltijd laten thuisbezorgen. Daarnaast heeft de VOM-groep tijdens kerkvieringen handgemaakte Paasartikelen verkocht voor ons goede doel.

  De parochie Maria Hertogin van Drenthe werkte samen met De Hoeksteen school in Emmer-Compascuum aan een bijzondere geldinzamelingsactie. Leden van de VOM-groep maakten vele stekjes van een moederplant van de tropische kamerplant chlorophytum, die leerlingen vervolgens verkochten voor het goede doel. 

  Inspirerende acties

  DARA Europe is al enkele jaren verbonden aan de Vastenactie. De parochies die ons steunden tijdens de vastenperiode in 2023 hebben diverse inspirerende activiteiten ondernomen.

  Om zo veel mogelijk mensen te betrekken, zijn in enkele parochies collectezakjes bij leden thuis langs gebracht en later weer opgehaald. Daarnaast heeft DARA Europe flyers en  informatieve artikelen aangeleverd voor de parochiebladen, zodat ook parochianen die niet aanwezig kunnen zijn bij diensten en vieringen op de hoogte zijn van de Vastenactie. 

  DARA Europe verkoopt tijdens evenementen handgemaakte producten uit Andong, zoals tassen en slingers. De opbrengsten komen geheel ten goede aan zorg en ondersteuning voor de mensen in Cambodja. In 2023 heeft de productverkoop plaatsgevonden rond onder meer kerkdiensten en gezamenlijke avondmaaltijden.

  Meer over de Vastenactie

  De Nederlandse stichting Vastenactie zet zich in voor een goed bestaan voor iedereen, overal ter wereld. Sinds 1961 voert de Vastenactie campagne voor projecten in ontwikkelingslanden. Ieder jaar komen honderden kerken en basisscholen tijdens de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen, in actie voor kinderen die onze hulp nodig hebben. De opbrengst van activiteiten – zoals een sponsorloop, een heitje voor een karweitje, en de inzameling van statiegeldflessen – wordt gedoneerd aan een goed doel dat samenwerkt met de Vastenactie. Juist de vastenperiode inspireert om goed te doen voor anderen.

  Als kerk of school ook geld inzamelen voor het goede doel DARA Europe? Dat kan natuurlijk gedurende het hele jaar! Neem gerust contact met ons op om van gedachten te wisselen over sponsoractiviteiten.

  Het succesverhaal van Srey Roth

  DARA Europe zorgt voor structurele ondersteuning van kinderen in Andong, Cambodja. Bij sommige gezinnen zijn we al jarenlang betrokken. Met prachtige zichtbare resultaten. Zo volgde Srey Roth dankzij onze steun een studie die de basis legt voor een stralende toekomst.

  Srey Roth is in 2023 afgestudeerd in farmacie aan de internationale universiteit in Phnom Penh. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in farmacologie. Haar plan is om na haar studie een eigen bedrijf te starten. Het is een droom die DARA Europe met veel trots mede mogelijk maakt. 

  Tirza Voss, oprichter van DARA Europe en initiatiefnemer van de lokale ngo Stellar Child Care Organization (SCCO), ontmoette Srey Roth toen ze in 2015 als vrijwilliger werkte in Cambodja. De coaching en financiële ondersteuning van SCCO zorgden ervoor dat Srey Roth met succes haar laatste jaren van de middelbare school doorliep en vervolgens stappen zette naar de toekomst waarover ze droomde. SCCO verleende haar ook een studiebeurs voor de opleiding farmacie.

  “We maken van dichtbij mee hoe Srey Roth persoonlijk en professioneel groeit”, vertelt Tirza. “Ze behaalde het certificaat Engels van de Australian Centre for Education in Cambodja, en werkte in het weekend als docent voor SCCO. Met haar talenten en studiecarrière is ze een inspirerend voorbeeld voor de kinderen en jongeren in Andong.”

  Ook bij de familie van Srey Roth is DARA Europe nauw betrokken. De zus van Srey Roth is inmiddels eerstejaars student accountancy in Phnom Penh. Haar broertje verwacht in 2024 de middelbare school af te ronden. 

  Het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren zeventig van de vorige eeuw laat nog steeds sporen na in het hedendaagse Cambodja. Een groot deel van de artsen en andere medici zijn tijdens de vernietigende oorlog om het leven gebracht. Daardoor is er nog altijd onvoldoende personeel in de gezondheidszorg. 

  DARA Europe werkt samen met lokale ngo’s aan een toegankelijke zorg, zodat de families in Andong de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Tirza: “Met de steun aan talenten zoals Srey Roth creëren we een positief perspectief voor de mensen in Andong én voor de toekomst van Cambodja.”

  Helpt u ook om kinderen in Cambodja een stralende toekomst te geven? Doe een donatie, sponsor een initiatief en/of werk met ons mee! Samen doorbreken we de cirkel van armoede.