Werken aan een stralende toekomst voor kinderen in Cambodja, van school tot studie

Om de cirkel van armoede te doorbreken, is DARA Europe langlopend betrokken bij de hulp aan gezinnen in Andong, Cambodja. Zo krijgen kinderen alle kansen op een goede toekomst, ook na een moeilijke start in het leven.

In Andong, nabij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, wonen veel gezinnen in grote armoede. In de meeste huizen ontbreekt het aan een stevig dak en een hygiënisch toilet. “Kinderen wonen er in ongezonde omstandigheden, en ook in de omgeving zijn er nauwelijks veilige plekken om te spelen”, vertelt Tirza Voss, initiatiefneemster van de Nederlandse stichting DARA Europe, dat zich inzet voor een goede toekomst van kinderen in Andong. “In een van de gezinnen die we al lange tijd helpen, kwamen de kinderen er thuis ook nog eens bijna alleen voor te staan. De moeder overleed, en de vader werd ernstig ziek.”

Tirza kent het gezin sinds 2009, toen ze het initiatief nam voor de oprichting van het kindercentrum van Stellar Child Care Organization (SCCO) in Andong. De vier kinderen zijn er in 2012 opgevangen. Zodra de gezondheid van de vader het toeliet, zijn de kinderen begeleid naar terugkeer in de thuissituatie.

DARA Europe steunt de familie nog altijd. Op allerlei manieren. Zo kreeg het gezin in 2022 een aantal nieuwe meubels, die in Nederland zijn gedoneerd. De maatschappelijk werkster van SCCO ondersteunt de familieleden met praktische zaken die te maken hebben met gezondheid, welzijn, inkomen en opleiding.

De vader en de twee oudste kinderen, die allebei inmiddels twintigers zijn, spelen een belangrijke rol in het leven van Aone. Lavin, de oudste zoon, voelt een grote verantwoordelijkheid voor het gezin. Hij heeft een baan en draagt daarmee financieel bij aan de familie. Dochter Srey Neat is als succesvolle hairstylist een inspirerend rolmodel.

“Het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de familie zijn zo indrukwekkend”, zegt Tirza. “Ondanks de moeilijke omstandigheden in het nabije verleden, maken de kinderen een enorme persoonlijke ontwikkeling door.” Srey Nich, de jongste dochter, kan dankzij een financiële bijdrage van SCCO naar een goede basisschool en volgt extra Engelse lessen. Met een studiebeurs studeert Lavit, de jongste zoon, Engels aan de Paññāsāstra University of Cambodia in Phnom Penh. Hij behaalt uitstekende resultaten, en verwacht over twee jaar af te studeren en een goede baan te vinden. Tirza: “Met onderwijs doorbreken we daadwerkelijk de cirkel van armoede. Het is hartverwarmend om daar vanuit DARA Europe een bijdrage aan te leveren.”

DARA Europe vindt dat iedereen een stralende toekomst verdient, ook kinderen in Cambodja die onder moeilijke omstandigheden opgroeien. Doe een donatie, of sponsor een project om gezinnen verder te helpen.