Channa’s missie om een mooie toekomst op te bouwen


DARA Europe zet zich in voor de inwoners van Andong. Dit is een dorp, dichtbij de hoofdstad van Cambodja, waar mensen hard werken om de cirkel van armoede te doorbreken. Channa is één van de vele jongeren die in dit dorp woont. Ze wil gaan studeren zodat ze later een goede baan kan krijgen. Sinds 2018 is zij deelneemster aan een zelfhulpgroep voor jongeren die is opgezet door SCCO.

Channa is achttien jaar oud. Ze woont in het dorp Andong samen met haar moeder en haar vier broers en zussen. Channa’s vader is overleden toen ze nog jong was. Ze zit in het laatste jaar van de middelbare school en is hard aan het studeren, aan het eind van dit schooljaar gaat ze examen doen. In haar vrije tijd is Channa graag actief  en houdt ze van sport. 

De zelfhulpgroepen van SCCO

SCCO biedt zelfhulpgroepen aan die worden georganiseerd door Poutheary, de sociaal werker. Bij deze zelfhulpgroepen leren jongeren om te gaan met zowel persoonlijke als maatschappelijke uitdagingen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld handvatten om veilig met sociale media om te gaan. Daarnaast leren ze om goed voor het milieu te zorgen, door samen afval op te ruimen in hun wijk. Channa is één van de enthousiaste deelnemers aan de zelfhulpgroep. Ze vertelt: “In het begin vond ik het wel spannend om nieuwe mensen te ontmoeten. Toen ik me had aangesloten bij de groep groeide mijn zelfvertrouwen en inmiddels heb ik het naar mijn zin in de groep.” Channa doet bijvoorbeeld mee aan trainingen en hielp ook mee met de schoonmaakactie.

Poutheary organiseert niet alleen bijeenkomsten voor jongeren, maar ook voor ouders. Ze wil hen stimuleren om hun kinderen regelmatig naar school te laten gaan, zodat hun toekomstkansen verbeteren. Met toegang tot onderwijs heeft de jeugd van Andong later meer kans op een goede baan, waardoor ze een beter leven kunnen opbouwen.

Channa’s toekomstplannen

Channa droomt ervan om na haar examen te gaan studeren aan de Royal University in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. “Ik wil graag docent aardrijkskunde worden,” vertelt ze. Lesgeven zit in haar bloed, als kind vond ze het al leuk om les te geven aan haar vrienden. Channa vervolgt: “Ik hoop als lerares de kinderen in Andong te kunnen helpen en zo bij te dragen aan een mooiere toekomst.” Ze weet nog niet of ze kan studeren, aangezien haar familie de studie niet kan betalen. SCCO houdt nauw contact met Channa en haar familie om te kijken hoe ze kunnen helpen haar droom waar te maken.

Channa is niet de enige jongere in Andong die droomt van een mooiere toekomst. DARA Europe ondersteunt SCCO, de lokale NGO in Andong, die jongeren helpt een beter leven op te bouwen. Jongeren zoals Channa willen graag studeren en hun steentje bijdragen om de cirkel van armoede te doorbreken. Maar zij kunnen dit (nog) niet alleen.

Wil jij de jongeren in Andong helpen om een beter leven op te bouwen?
Elke donatie maakt het verschil! Kies uw eigen manier om ons te steunen, en neem gerust contact op voor speciale sponsorships.