Samen sterker door zelfhulp groepen en ouderbijeenkomsten

In Andong, waar de uitdagingen voor kinderen, jongvolwassenen en families soms overweldigend lijken, werkt Poutheary als sociaal werker bij SCCO. Zij speelt een cruciale rol in het organiseren van zelfhulpgroepen voor jongeren en bijeenkomsten voor volwassenen in de gemeenschap. In deze blog vertelt Poutheary hoe SCCO een verschil maakt met de familie ondersteuning programma’s in Andong.

Empowerment van jongeren

Een van de meest opvallende aspecten van het werk van Poutheary is haar betrokkenheid bij het motiveren van jongeren en jongvolwassenen om actief deel te nemen aan het helpen van hun gemeenschap. Ze organiseert regelmatig zelfhulpgroepen om jongeren te inspireren en te onderwijzen. Het doel? Het vergroten van hun bewustzijn over maatschappelijke kwesties en hen in staat stellen om samen te werken, ook met lokale autoriteiten, om problemen op te lossen.

Zo was een van de thema’s bijvoorbeeld het gebruik van sociale media en de daaraan verbonden gevaren. De jongeren gingen in gesprek, deelden hun ervaringen en leerden hoe ze veilig met deze moderne technologieën kunnen omgaan. Een ander initiatief betrof het gezamenlijk schoonmaken van de omgeving rondom SCCO. 

Cleaning.

“Mijn meest speciale of onvergetelijke ervaring als lid van SCCO gedurende bijna een jaar is de activiteit waarbij we grootschalig afval opruimden. Hiermee wilden we de jeugd laten zien hoe belangrijk het is om voor het milieu te zorgen”, vertelt Poutheary. Ook motiveerden ze lokale autoriteiten, ouders en hun leeftijdsgenoten om meer aandacht te besteden aan een schone leefomgeving, “We hebben hen allen voorgelicht om goede mensen in de samenleving te worden.”, aldus Poutheary

Daarnaast behandelen de zelfhulpgroepen gevoelige kwesties, zoals drugsgebruik, gokken en huiselijk geweld, welke helaas veel voorkomend zijn in Andong. Hierbij kregen de jongeren de kans om hun zorgen te uiten en te bespreken hoe ze deze problemen gezamenlijk kunnen aanpakken.

Ouderbijeenkomsten en Samenwerking

Het werk van Poutheary beperkt zich niet tot jongeren. Ze organiseert ook bijeenkomsten voor ouders, waarbij meestal het belang van onderwijs centraal staat. Deze bijeenkomsten hebben onder andere tot doel ouders te stimuleren om hun kinderen regelmatig naar school te laten gaan. Tegelijkertijd dienen ze als een waardevolle gelegenheid voor SCCO om feedback te verzamelen van de gemeenschap. Deze feedback is van onschatbare waarde voor SCCO, omdat het helpt om de behoeften van de gemeenschap beter te begrijpen en de programma’s aan te passen om hier zo goed mogelijk aan te voldoen. 

Een stralende toekomst voor Andong 

Poutheary in September 2023
Poutheary in September 2023

In Andong, waar uitdagingen vaak overheersen, is de toewijding van het team van SCCO van onschatbare waarde. Als social worker laat Poutheary zien dat door samen te werken en betrokken te zijn bij de gemeenschap, het mogelijk is om positieve veranderingen te realiseren. “Voor mij betekent de toekomst in Andong een gemeenschap zonder huiselijk geweld, gokproblemen of drugsmisbruik.” Ik droom ervan dat jongeren de kans krijgen om hun professionele vaardigheden te ontwikkelen en werk te vinden. Ik hoop op gezinnen met stabiele banen en voldoende inkomen om comfortabel te leven. “Maar het allerbelangrijkst is dat ik kinderen naar school zie gaan, want voor mij is onderwijs de sleutel tot een stralende toekomst voor Andong.” , aldus Poutheary.

Ook jouw steun kan een directe en positieve invloed hebben op de gemeenschap. Doneer vandaag.

Meer lezen over de teamleden van SCCO? Lees ook het verhaal van Sreng