Samenwerking tussen SCCO en lokale basisschool Kork Rokar bevordert onderwijs in Andong

DARA Europe is trots op de sterke samenwerking tussen SCCO, onze partnerorganisatie in Cambodja, en de lokale basisschool Kork Rokar in Andong en hen te ondersteunen. De samenwerking heeft door de jaren heen belangrijke mijlpalen bereikt.

Vele kinderen uit Andong, maar ook de omgeving gaan naar deze publieke basisschool. Begin 2024 bestaat Kork Rokar uit 1550 leerlingen, 29 klassen en 33 leraren, aldus de schooldirectrice. De kinderen krijgen parttime les en wisselen per maand, met een ochtend of middag shift, niet ongebruikelijk in Cambodja.

Een belangrijk onderdeel van de onderwijsprogramma’s van SCCO is het inschrijven van talloze kinderen op de basisschool van Kork Rokar, vaak na het volgen van de kleuterklassen bij SCCO. Hier krijgen zij de kans om hun schoolloopbaan te starten. De social worker van SCCO heeft regelmatig contact met de leraren van Kork Rokar om te kijken hoe het gaat met de aanwezigheid en schoolresultaten van de kinderen. 

Een tweede resultaat van deze samenwerking is de bouw van nieuwe klaslokalen, mede mogelijk gemaakt door succesvolle lobby-inspanningen van het team van SCCO bij het ministerie van onderwijs. Deze uitbreiding heeft niet alleen bijgedragen aan de groei van de school, maar ook aan de verbetering van de leeromgeving. Na COVID zijn deze nieuwe klaslokalen geopend.

In 2012 begon DARA Europe met de ondersteuning van SCCO en in die tijd waren de klassen vaak met meer dan 100+ kinderen gevuld. Dit is inmiddels teruggebracht naar 52 kinderen per klas. Nog steeds veel… maar al vele malen beter. Minder kinderen in een klas hebben betekent meer aandacht per kind, waardoor de kwaliteit van het onderwijs aanzienlijk verbetert. 

In 2023 is er een significante stap gezet met de inrichting van een computerlokaal. Hier geeft een gemotiveerde computer lerares, die in dienst is van SCCO, les in de basisvaardigheden aan de kinderen van grade 6, de laatste groep van de basisschool.

“Deze brug naar de middelbare school zorgt ervoor dat we de leerlingen voorbereiden en de basis leggen voor de technologie van de toekomst”, bevestigt de schooldirectrice. 

Samen met SCCO en de lokale basisschool Kork Rokar zet DARA Europe zich in voor een betere toekomst, waarin onderwijs centraal staat.

Meewerken aan een betere toekomst en onderwijs voor de kinderen in Andong? Elke donatie maakt het verschil! Kies uw eigen manier om ons te steunen, en neem gerust contact op voor speciale sponsorships.