Zorg en aandacht voor de gehele familie

DARA Europe steunt de hulp aan gezinnen in Andong, nabij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Met maatwerksupport krijgen alle kinderen de zorg en aandacht om aan een goede toekomst te bouwen.

Een van de families die DARA Europe ondersteunt, ging in 2023 voor de allereerste keer in hun leven op vakantie. De kinderen en jongvolwassenen Punlue, Chornai, Saran en hun nichtje Sokchea verbleven dankzij een sponsor een aantal dagen in badplaats Kep, aan de schitterende kust van Cambodja,

“Het is hartverwarmend om te zien hoe de familie genoot van de vakantie”, zegt Tirza Voss, initiatiefneemster van DARA Europe. Tirza kent het gezin sinds 2009, toen de kinderen in een onveilige omgeving opgroeiden in Andong.

“De ouders leefden in extreme armoede, en we besloten de kinderen tijdelijk in een veilige en zorgzame omgeving op te vangen in het kindercentrum van Stellar Child Care Organization (SCCO) in Andong. Inmiddels wonen de kinderen sinds 2018 zelfstandig in de buurt van Andong, in een woning naast de oma.”

Via SCCO steunt DARA Europe de familie om de kosten voor wonen, eten en andere basisbehoeften te dragen. Maatschappelijk werkster Sokun is nauw betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, en ondersteunt het gezin met adviezen over gezondheid, welzijn, werk en opleiding.

Dankzij de focus van SCCO op onderwijs is voor alle kinderen een passende ondersteuning gevonden, vertelt Tirza. “Punlue, de oudste zoon van het gezin, volgt met een studiebeurs een opleiding tot automonteur aan het National Polytechnic Institute of Cambodia (NPIC). DARA Europe financiert ook extra Engelse lessen, zodat zijn taalbeheersing steeds beter wordt en zijn kansen op een goede baan vergroten.”

Sokchea en Chornai zitten in het eindexamenjaar van de lokale middelbare school. SCCO zorgt dat ze extra lessen volgen, die nodig zijn voor een goede voorbereiding op het zware examen. De tieners zijn daarnaast in de weekends aan het werk voor SCCO. Tirza: ‚ÄúChornai geeft Engelse lessen. Sokchea is begeleidster in de bibliotheek, waar jonge kinderen boeken lezen en educatieve spellen doen. Een win-winsituatie. De jonge talenten verdienen geld en doen waardevolle werkervaring op, en de kinderen uit de buurt krijgen de aandacht en begeleiding die ze verdienen.”

Help ook mee om kinderen in Cambodja een stralende toekomst te geven! Doe een donatie, of sponsor een project. Zo zorgen we altijd voor de juiste steun voor families die het moeilijk hebben.