Sport en school voor een stralende toekomst voor Aone

DARA Europe gunt alle kinderen een goede toekomst. Ook (wees)kinderen die er alleen voor staan. We maken het daarom mogelijk dat Aone opgroeit in een zorgzame omgeving met alle kansen om te stralen. 

De twaalfjarige Aone is gek op voetbal. Ogenschijnlijk onvermoeibaar trapt hij een balletje. Met zijn vrienden op school, of op straat met zijn buurjongens, in een buitenwijk van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh waar hij in een pleeggezin woont.

“In Nederland weten we natuurlijk dat sporten goed is voor kinderen en jongeren. Beweging is gezond, en de interacties met anderen stimuleren onderlinge verbinding en persoonlijke ontwikkeling. Voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare wijk en een moeilijke gezinssituatie, kan sport zelfs een reddingsboei zijn. Dat zien we ook in onze projecten in Cambodja”, zegt Tirza Voss, initiatiefneemster van DARA Europe.

De Nederlandse stichting DARA Europe zet zich structureel in voor gezinnen in Andong, nabij Phnom Penh. We steunen programma’s en projecten gericht op onderwijs, veiligheid, gezondheid, welzijn, werk en inkomen. Tirza: “Het uitgangspunt is altijd dat we kinderen met maatwerkoplossingen begeleiden om te bouwen aan een betere toekomst. Samen met de lokale ngo Stellar Child Care Organization (SCCO) organiseren we alle ondersteuning die nodig is. De focus ligt op onderwijs, maar daarnaast is er veel aandacht voor andere aspecten van een gezonde en veilige leefomgeving. Denk aan voeding, maar zeker ook aan buitenschoolse activiteiten zoals sport.”

Tirza ontmoette Aone en zijn moeder tijdens een van haar bezoeken aan Andong in 2016. “De moeder van Aone verzamelde plastic afval voor recycling. Daarmee verdiende ze onvoldoende geld om van te leven. Het team van SCCO zorgde daarom onder andere voor voedselpakketten.”

Toen zijn moeder ernstig ziek werd, kreeg Aone een woonplek in het kindercentrum van SCCO. Het centrum was opgericht voor de tijdelijke opvang van (wees)kinderen, met als doel om hen vanuit een zorgzame opvangplek te begeleiden naar een goede gezinssituatie. Voor Aone is een pleeggezin gevonden, bij een van de andere gezinnen die SCCO ondersteunt.

Nog altijd is DARA Europe nauw betrokken bij Aone, vertelt Tirza. “SCCO levert een financiële bijdrage aan het levensonderhoud van het gezin waarin Aone met veel aandacht en zorg is opgenomen. Dankzij donaties uit Nederland kan Aone bovendien naar een goede school, en ook Engelse bijlessen volgen.” In Cambodja zijn extra Engelse lessen vaak essentieel om een goede baan te vinden.

De maatschappelijk werkster van SCCO houdt een oogje in het zeil bij de familie, en onderneemt initiatieven om Aone verder te steunen. Er is bijvoorbeeld regelmatig contact met de school, en er wordt steeds gezocht naar mogelijkheden voor passende educatieve activiteiten. Tirza: “Door alles wat Aone op jonge leeftijd heeft meegemaakt, heeft hij leerachterstanden opgelopen. Zijn klasgenoten zijn een stuk jonger dan hij. Daarom zoeken we in overleg met de school naar buitenschoolse activiteiten met leeftijdgenoten, zoals karate. Zo voetbalt hij niet alleen met zijn buurjongens, maar beleeft hij ook op school plezier aan sport.”

Maak ook het verschil voor de toekomst van kinderen in Andong. Doneer maandelijks of jaarlijks een bedrag naar keuze, en neem gerust contact op voor speciale sponsorships.

One thought on “Sport en school voor een stralende toekomst voor Aone

Comments are closed.