Srey Neat: een stralend rolmodel

Als succesvolle hair & make-up artist is Srey Neat een inspirerend rolmodel voor jongeren in Andong. DARA Europe is al meer dan tien jaar nauw betrokken bij Srey Neat en haar familie. 

Met een wervelende modeshow studeerde Srey Neat in 2018 af aan de prestigieuze kappersopleiding van de Kate Korpi Salon. In het publiek rond de catwalk zaten de apetrotse familieleden van de jonge hair & make-up artist. Tirza Voss, initiatiefneemster van DARA Europe, liep als model in de modeshow mee.

De afstudeershow was een onvergetelijk moment, vertelt Tirza nu. “Ik ontmoette Srey Neat en haar familie al tijdens mijn allereerste bezoeken aan Andong, Cambodja in 2009. Ze heeft na een moeilijke start in het leven met ontzettend veel kracht en energie gewerkt aan een goede toekomst voor haar familie. Haar succes is een grote bron van inspiratie voor de kinderen die nu opgroeien in de kwetsbare buurten van Andong.” DARA Europe zet zich structureel in voor de kinderen en gezinnen in de buitenwijk van Phnom Penh. We steunen programma’s en projecten gericht op onderwijs, veiligheid, gezondheid, welzijn, werk en inkomen.

Srey Neat is de oudste dochter in een gezin met vier kinderen. Haar moeder overleed in 2012, kort na de geboorte van haar jongste dochter. Haar vader was door een ernstige ziekte niet goed in staat om voor het gezin te zorgen. De vier kinderen woonden van 2012 tot 2018 in het centrum dat Tirza startte onder de vlag van Stellar Child Care Organization (SCCO). Vanuit de tijdelijke opvang zijn (wees)kinderen begeleid naar een veilige leefomgeving. Bij voorkeur in de eigen familie, en anders in een pleeggezin.

“Srey Neat was een tiener toen ze in ons kindercentrum woonde”, blikt Tirza terug. “Omdat ze jarenlang veel voor haar broertjes en zusje zorgde, had ze veel school gemist. De support van DARA Europe stelde haar in staat om naar een goede school te gaan. Daarnaast volgde ze bijlessen en kreeg ze coaching en loopbaanadvies. Via de social enterprise van de Kate Korpi Salon in Phnom Penh kon ze uiteindelijk een goede beroepsopleiding volgen.” Srey Neat: “Ik wilde heel graag kapster worden, en dankzij de steun van het team van SCCO is mijn droom uitgekomen. Ik heb de opleiding van ruim twee jaar met succes afgerond, met als specialisaties knippen, kleuren en make-up.”

De Kate Korpi Salon staat bekend als een toonaangevend schoonheidsinstituut voor haar, make-up en huidverzorging. Er komen veel expats en beroemdheden over de vloer, en de stylisten verzorgen ook de styling van modeshows. Tirza: “Srey Neat heeft tijdens de opleiding van Kate Korpi alles over high-end hairstyling geleerd. Daarnaast heeft ze perfect Engels leren spreken en zichzelf persoonlijk ontwikkeld. Ze is echt gaan stralen.”

Na de afronding van de opleiding werkte Srey Neat enkele jaren bij de Kate Korpi Salon als haarstylist. In 2021 maakte ze de overstap naar Leekaja Salon, een andere vooraanstaande salon in Cambodja. Srey Neat: “Ik vind het geweldig om als kapster te werken, en dankzij mijn baan kan ik ook mijn familie helpen. Een deel van mijn salaris geef ik aan vader, broers en zusje. In de weekenden help ik mijn zusje met huiswerk.”

“Met een diploma op zak, een fijne werkplek en een goed inkomen is Srey Neat voor veel meisjes en vrouwen in Andong een prachtig rolmodel”, voegt Tirza toe. “Ze is onafhankelijk, sterk, energiek en internationaal georiënteerd. Maar ze is ook nog altijd sterk betrokken bij haar familie. Ik ben ervan overtuigd dat ze een belangrijke bijdrage levert aan een betere toekomst voor de mensen in Andong.”

Elke donatie maakt het verschil voor de toekomst van kinderen en jongvolwassenen in Andong. Doneer maandelijks of jaarlijks een bedrag naar keuze, en neem gerust contact op voor speciale sponsorships.