Vrijwilligerswerk in Andong: een unieke ervaring in een gedreven team

Robin Loof werkte in 2022 als vrijwilliger in het Cambodjaanse dorp Andong, waar hij meewerkte aan de activiteiten die DARA Europe steunt. De aanpak van Stellar Child Care Organization (SCCO) maakt echt het verschil voor de toekomst van de gemeenschap, vertelt hij in een terugblik.

“Ik ken het werk van DARA Europe al jarenlang, en ik heb altijd gedacht: ik wil gaan helpen in Cambodja”, vertelt Robin Loof uit IJsselstein. “In de zomer rondde ik de bachelor Logistics Management aan de Hogeschool Windesheim af. Ik besloot om daarna tijd te nemen voor een wereldreis, en dan ook vrijwilligerswerk te doen voor Stellar Child Care Organization (SCCO) in Andong.”

Robin verbleef in het najaar van 2022 in Andong, waar hij op verschillende manieren meewerkte met het team van SCCO. “Ik ondersteunde de docenten bij de Engelse lessen en computerlessen voor kinderen, en zorgde dat nieuwe computerapparatuur goed werkte. Daarnaast was er veel werk te doen in het gebouw waar de activiteiten van SCCO plaatsvinden. Er waren meubels en educatieve leermaterialen uit Nederland aangekomen, die allemaal een goede plek moesten krijgen.” Samen met het team van SCCO, de voorzitter van DARA Europe (die er voor een werkbezoek was) én mensen uit het dorp stak Robin ook de handen uit de mouwen om het gebouw te schilderen.

Meer dan onderwijs

“Wat ik zo bijzonder vind aan het werk van SCCO is dat de aanpak veel verder gaat dan onderwijs voor kinderen”, blikt Robin terug. “De focus ligt op voorbereidende klassen voor kleuters en extra lessen voor basisschoolleerlingen. Maar er wordt ook gekeken naar de gezinssituatie, zodat families de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien. Daarnaast zijn er loopbaancoaching en studiebeurzen voor jongvolwassenen, en krijgen mensen uit het dorp de kans om bij SCCO werkervaring op te doen.”

Inspirerende voorbeelden

DARA Europe zet zich al sinds 2012 in om kinderen die opgroeien in de kwetsbare gemeenschap in Andong een goede toekomst te geven. De cirkel van armoede is hardnekkig en vraagt om een structurele ondersteuning van kinderen en families. Robin ziet de positieve ontwikkelingen. “Als de huidige generatie kinderen straks met een diploma de school verlaat, zijn ze in staat om een baan met toekomstperspectief te vinden. Dat is ook een inspirerend voorbeeld voor de volgende generaties.” 

“Het was een unieke ervaring om in Andong te wonen en echt onderdeel te zijn van de gemeenschap”, zo vat Robin zijn ervaringen als vrijwilliger samen. “Het is zo mooi om te zien hoe blij de kinderen en ouders zijn met de activiteiten die SCCO organiseert. En het team van docenten is heel gedreven. Daarmee heeft SCCO alles in huis om het verschil te maken voor de toekomst van Andong.”

Ook een bijdrage leveren aan de missie van DARA Europe om kinderen in Andong te laten stralen? Bekijk de vacature en neem contact met ons op voor meer informatie over vrijwilligerswerk.