Nieuwsbrief 40

Hallo DARA Europe supporters, 

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2021 en gelukkig is er weer goed nieuws te melden voor zowel DARA Europe als Stellar Child Care Organization. (SCCO).

 

Nieuws uit Cambodja

Terug naar school 
Er is goed nieuws uit Cambodja, eindelijk dan toch mochten op 1 november de scholen weer open. Na een start met alleen de examenjaren zijn geleidelijk aan alle klassen weer geopend. Dat hield in dat ook private school en onderwijsprogramma’s zoals die van SCCO weer open mochten gaan. Wel met de beperking van 15 leerlingen tegelijk per klas. 

Ook zijn de computerlessen weer gestart en is de bibliotheek geopend, zo kunnen de wat oudere leerlingen zelfstandig leren en lezen.  We zijn ontzettend blij dat we langzaam aan de programma’s van SCCO weer mogen starten en daarmee de kinderen en jongeren weer kunnen verwelkomen! We hopen dit volgend jaar uit te kunnen breiden met het opnieuw aannemen van een extra lerares.

Van kindercentrum naar gezinsopvang
Onze community manager Mai heeft deelgenomen aan een training van M’lup Russey en het Ministerie van Sociale Zaken over re integratie van kinderen uit kindercentra en weeshuizen in een gezinssituatie. Hij kon onze geleerde lessen delen; na intensieve voorbereiding met de families, partnerorganisaties en de autoriteiten is SCCO er in 2018 in geslaagd alle kinderen een veilig nieuw thuis te bieden. Deze kinderen en jongvolwassenen krijgen nog financiële ondersteuning van SCCO op het gebied van onderwijs of dagelijkse levensbehoeften, afhankelijk van de situatie en per familie. Ook worden zij ondersteund door een sociaal werker als coach totdat deze kinderen volwassen zijn, een studie hebben afgerond en/of werk hebben gevonden. Ook deze kinderen hebben een lastige periode achter de rug tijdens de covid19 pandemie. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat ondanks de uitdagingen met online onderwijs zij hun examens hebben gehaald en over zijn naar de volgende klas. Nu de scholen weer open zijn zal SCCO in overleg met de kinderen en jongeren zorgen voor her-inschrijving niet alleen op de publieke school, maar ook voor Engelse lessen, een belangrijke basis voor de toekomst. 

Nieuws uit Nederland

Vernieuwde Website
Blij en met trots presenteren we onze vernieuwde website. Je kunt deze nog altijd vinden onder het vertrouwde www.dara-europe.nl  
De lay-out en ook de diverse onderwerpen vind je overzichtelijk terug onder het kopje menu. 
Wat DARA doet en wat jij kunt doen om mee te helpen, de webshop en steun via doel shop online aankopen en niet te vergeten de vernieuwde team, partners en sponsors pagina’s; alles hebben we in een nieuw jasje gestoken. Deze frisse look, alsook de kleurstelling en foto’s maken het tot een actueel geheel. 

Sportfair in IJsselstein
DARA Europe was op 25 september aanwezig tijdens de Sportfair en verenigingen/stichtingen markt in IJsselstein. Vele bezoekers hebben onze marktkraam bezocht. Wij hebben kunnen vertellen over de impact van Covid-19 in Cambodja. Wat SCCO op dit moment doet; middels de noodhulp voor families die hard getroffen zijn en de vele inwoners van Andong die hun banen verloren. 

Er zijn verschillende Cambodjaanse producten uit het naaicentrum verkocht. https://dara-europe.myonline.store/

De St. Theresia schooltuin had groente en zonnebloemen gedoneerd. Het IJsselsteinse fruitbedrijf Nieuwhoff had een kist appels gedoneerd en tevens nog 2 kisten van Piet en Kitty uit Houten. Velen hebben een volle tas appels en peren gekocht en hebben zelf bepaald wat zij hiervoor doneerden. 

Het was een gezellige dag met een prachtige opbrengst. Eindelijk na 1,5 jaar konden wij met veel plezier weer deelnemen aan een activiteit.

Emballage actie bij Albert Heijn IJsselstein 
In de maand oktober was DARA Europe het goede doel bij Albert Heijn aan het Basiliek pad te IJsselstein. Vele bezoekers hebben hun statiegeld bon gedoneerd in de daarvoor bedoelde zuil. DARA Europe is ontzettend blij en verrast met de opbrengst van € 295,95 

Weet u ook een supermarkt bij u in de buurt die door middel van emballage een goed doel kan steunen? Laat het ons aub weten via de contactpagina.
Het geld wordt geïnvesteerd in SCCO’s familie ondersteuning en onderwijs programma’s. 

Gemakkelijk gratis doneren met een zorgverzekeraar overstap 
Het nieuwe jaar staat al om de hoek. De nieuwe zorgpremies zijn bekend gemaakt en gemiddeld stappen er zo’n 1 miljoen mensen over van zorgverzekeraar. 
Bij Doelshop.nl zijn verschillende zorgverzekeraars aangesloten.
Door via doelshop.nl je overstap te maken doneer je direct aan je gekozen doel.
Ook met een overstap via zorgkiezers Independer & Zorgwijzer kun je gemakkelijk doneren. Met slechts één klik extra tijdens je online aankopen of overstap help jij mee kinderen en gezinnen in Cambodja een betere toekomst te bieden. 

Eindejaar Donaties
En dan is het alweer bijna eind 2021… Wat een bewogen jaar! 
We zijn dankbaar en blij dat we met het vernieuwde team van vrijwilligers en de vaste DARA Europe donateurs het jaar positief kunnen afsluiten. Er is veel om dankbaar voor te zijn. De scholen zijn en ook een van onze kleuterklassen is weer open. De kinderen kunnen weer leren en zijn zo weer in een vertrouwde, veilige omgeving!

Op dit moment zijn de teamleden vanuit DARA Europe hard bezig met het vinden van financiële steun voor de verschillende projecten uit de SCCO basisprogramma’s, die we in 2022 weer graag, zo snel als mogelijk, willen opstarten. Projecten die helpen bij het verder ontwikkelen en ondersteuning bieden aan “onze sterren van Andong”.

In deze periode van bezinning willen we jullie dan ook vragen om dit jaar een extra Kerst-gift aan DARA Europe te overwegen. Het afgelopen jaar hebben we veel inkomsten misgelopen. Een extra Kerst-gift bevelen we dan ook van harte aan. 

Alvast dank je wel, ook namens het SCCO team en de kinderen vanuit Andong, Cambodja! Doneer – Dara europe (dara-europe.nl)

Wij wensen jullie allen hele fijne kerstdagen toe
Op naar een stralend 2022!

Een stralende ster

Een stralende ster aan de hemel,
een schittering van licht.

Duizend andere sterren,
allemaal met een ander gezicht.

Alleen die stralende ster,
daarboven zo enkel alleen.

Zo’n ster als deze,
zo is er geen een.

Dat maakt deze ster zo speciaal,
die straalt in de lucht.

De ster waar ik uren naar kijk,
zonder één enkele zucht.

Een filmpje uit het archief.. De boodschap geldt nog altijd!