Vastenactie 2023: op weg naar nog meer school voor kinderen in Cambodja

Tijdens de Vastenactie 2023 vroeg DARA Europe aandacht voor de versterking van onderwijs in Cambodja. In vier Nederlandse gemeenten kwamen kerken en scholen tijdens de vastenperiode in actie voor ons project “Verder met scholing in Cambodja”. Een terugblik op een hartverwarmende en succesvolle actie met inspirerende activiteiten.

Vanuit de Vrede, Ontwikkeling & Missie (VOM)-groepen hebben vijf parochies in 2023 tijdens de vastenperiode het werk van DARA Europe gesteund. Via de Vastenactie vragen we aandacht voor de versterking van onderwijsprogramma’s in Andong, een kwetsbare regio nabij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Met de ingezamelde donaties, die dit jaar bijna 23.000 euro bedragen, steunen we gezinnen die in zeer moeilijke omstandigheden wonen.

De positieve impact van de Vastenactie 2023

De COVID-19-pandemie heeft de gemeenschap in Andong hard getroffen. Vanwege de lockdowns in Cambodja zijn scholen langdurig gesloten, en zijn educatieve buitenschoolse activiteiten gestaakt, uitgesteld en/of aangepast. In 2022 is, mede dankzij de Vastenactie, een herstart gemaakt met de belangrijkste scholings- en onderwijsprogramma’s. De Vastenactie 2023 levert een belangrijke bijdrage aan de verdere uitbouw van de onderwijsprojecten die DARA Europe mogelijk maakt in Andong. 

Dankzij de donaties is  er een nieuwe kleuterklas gestart. Daarmee worden jonge kinderen voorbereid op de basisschool, wat de kansen op goede schoolprestaties en een diploma vergroot. Bovendien is er een computerlokaal ingericht waar jongeren lessen krijgen om digitaal vaardig te worden. Daarnaast starten er computerlessen op de lokale basisschool.

Om de veerkracht van de gemeenschap te vergroten, ondernemen we actie om de structurele inkomenspositie van gezinnen te verbeteren. We verstrekken bijvoorbeeld micro-kredieten aan startende ondernemers, zodat zij een eigen inkomen verdienen voor hun gezin. De ondernemers gaan aan de slag met onder andere de verkoop van cakejes, eetbare schelpen, en limonade.

Aandacht voor Cambodja tijdens de Vastenactie 2023

In de vijf deelnemende parochies, die actief zijn in de gemeenten Emmen, IJsselstein, Leeuwarden en Coevorden, is uitgebreid stilgestaan bij het project van DARA Europe. In kerken en scholen zijn posters en flyers verspreid, en in de kerken zijn speciale Vastenzakjes en collectebussen gebruikt voor collectes. De achtergrond en insteek van ons werk in Andong zijn toegelicht, meestal al bij de start van de vastenperiode. In diverse kerken en basisscholen hebben bestuursleden en vrijwilligers van DARA Europe een presentatie verzorgd. 

Op alle scholen hebben leerlingen in de onder- en bovenbouw de zogenoemde Vastendoosjes in elkaar gezet. DARA Europe stelt voor alle basisscholen lespakketten ter beschikking, waarmee leerlingen spelenderwijs kennis opdoen over Cambodja en de aanpak van armoede.

In navolging van een initiatief van de Immanuel Parochie (die bestaat uit vijf geloofsgemeenschappen in de regio Coevorden) hebben kerkgangers in verschillende plaatsen het Vastenactielied gezongen. 

Sponsoring tijdens de Vastenactie

Kerken en scholen zijn op verschillende manieren in actie gekomen om geld in te zamelen voor DARA Europe. 

Actieve leden van De Goede Herder Parochie in het Drentse Emmen en Erica liepen mee met de sponsorwandeling rond Schoonebeek die de Immanuel Parochie organiseerde. Na een presentatie van vicevoorzitter Hein Voss en een opening van pastoor Bernard Buit maakten deelnemers een wandeling door het Weiteveen in het veengebied Bargerveen. Plaatselijke winkeliers zorgden voor de lunch na afloop. In totaal is met de dag ruim 700 euro opgehaald voor DARA Europe.

In de Sint Vitusparochie in Leeuwarden vond een Vastenmaaltijd plaats. De giften hiervoor zijn gedoneerd aan de Vastenactie. Ook in de parochie Maria Hertogin van Drenthe (met locaties in Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum, Klazienaveen en Zwartemeer) is een maaltijdactie georganiseerd. Inwoners van Emmer-Compascuum konden aanschuiven bij een diner met hutspot in het parochiehuis, of de maaltijd laten thuisbezorgen. Daarnaast heeft de VOM-groep tijdens kerkvieringen handgemaakte Paasartikelen verkocht voor ons goede doel.

De parochie Maria Hertogin van Drenthe werkte samen met De Hoeksteen school in Emmer-Compascuum aan een bijzondere geldinzamelingsactie. Leden van de VOM-groep maakten vele stekjes van een moederplant van de tropische kamerplant chlorophytum, die leerlingen vervolgens verkochten voor het goede doel. 

Inspirerende acties

DARA Europe is al enkele jaren verbonden aan de Vastenactie. De parochies die ons steunden tijdens de vastenperiode in 2023 hebben diverse inspirerende activiteiten ondernomen.

Om zo veel mogelijk mensen te betrekken, zijn in enkele parochies collectezakjes bij leden thuis langs gebracht en later weer opgehaald. Daarnaast heeft DARA Europe flyers en  informatieve artikelen aangeleverd voor de parochiebladen, zodat ook parochianen die niet aanwezig kunnen zijn bij diensten en vieringen op de hoogte zijn van de Vastenactie. 

oplus_2

DARA Europe verkoopt tijdens evenementen handgemaakte producten uit Andong, zoals tassen en slingers. De opbrengsten komen geheel ten goede aan zorg en ondersteuning voor de mensen in Cambodja. In 2023 heeft de productverkoop plaatsgevonden rond onder meer kerkdiensten en gezamenlijke avondmaaltijden.

Meer over de Vastenactie

De Nederlandse stichting Vastenactie zet zich in voor een goed bestaan voor iedereen, overal ter wereld. Sinds 1961 voert de Vastenactie campagne voor projecten in ontwikkelingslanden. Ieder jaar komen honderden kerken en basisscholen tijdens de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen, in actie voor kinderen die onze hulp nodig hebben. De opbrengst van activiteiten – zoals een sponsorloop, een heitje voor een karweitje, en de inzameling van statiegeldflessen – wordt gedoneerd aan een goed doel dat samenwerkt met de Vastenactie. Juist de vastenperiode inspireert om goed te doen voor anderen.

Als kerk of school ook geld inzamelen voor het goede doel DARA Europe? Dat kan natuurlijk gedurende het hele jaar! Neem gerust contact met ons op om van gedachten te wisselen over sponsoractiviteiten.