Werkbezoek van DARA Europe aan Andong: de highlights

Tirza Voss, initiatiefneemster van DARA Europe en SCCO, en Jorik Kuhlmann, voorzitter van DARA Europe, zijn in november en december weer enkele weken in Andong geweest.

Tirza en Jorik bezochten Andong in november en december – voor het eerst weer sinds de start van de COVID-19-pandemie. Er zijn samen met het lokale team nieuwe plannen gemaakt voor activiteiten en steun voor de gemeenschap in Andong. Tijdens een kampeerweekend stonden naast teambuilding ook evaluatie en reflectie op het programma. De docenten hebben elkaar nog beter leren kennen, en zijn met elkaar in gesprek gegaan over de sterke punten van de onderwijsprogramma’s en de doelen voor 2023.

Daarnaast is er in november een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor de kinderen uit het voormalige kindercentrum die nu in familieverband door SCCO worden ondersteund. De ontmoeting maakte weer duidelijk dat ze zich steeds verder ontwikkelen, en dat ze elkaar onderling zeer waarderen en steunen. Tirza heeft de kinderen en jongvolwassenen ook in hun eigen woonomgeving gesproken, en gezien hoe goed de opleidingen verlopen.

Een bijzonder moment was ook het werkbezoek van vertegenwoordigers van de Cambodjaanse overheid en enkele ngo’s. De werkwijze van SCCO werd daarbij in de schijnwerpers gezet als goed voorbeeld van community support en re-integratie, en als inspiratie voor andere initiatieven die zich doorontwikkelen van een weeshuis naar een organisatie die de cirkel van armoede doorbreekt.

Daarnaast is het gebouw waar de lessen, workshops en andere activiteiten van SCCO plaatsvinden geverfd en opgefrist. De meubels, computers en educatieve materialen die in het voorjaar dankzij Terberg Foundation en SBO De Wenteltrap zijn overgebracht vanuit Nederland hebben een mooie plek gekregen. Tegelijkertijd was het een goed moment om na een opruimactie oudere materialen te doneren aan de gemeenschap en nieuw leer- en spelmateriaal in gebruik te nemen.

Tijdens het werkbezoek zijn er goede gesprekken gevoerd met de partijen die zijn betrokken bij de plannen voor het nieuwe community center van SCCO. We zetten daarmee nieuwe stappen met de voorbereidingen van de bouw van het centrum, dat een belangrijke pijler is voor de toekomst van de community in Andong.

Robin Loof uit IJsselstein werkte in november en december in Andong als vrijwilliger bij SCCO. Hij leverde een bijdrage aan de werkzaamheden in het gebouw waar SSCO de educatieve activiteiten organiseert. Zo stak hij samen met mensen uit het dorp de handen uit de mouwen voor het schilderwerk, en ondersteunde hij leraren bij diverse lessen.

Ook als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de missie om kinderen in Andong te laten stralen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.