Nieuwsbrief 43

Hallo DARA Europe supporters,

Het laatste kwartaal van 2022 komt in zicht. De laatste maanden van het jaar zijn voor iedereen een drukke periode. Het team van DARA Europe is flink aan de slag om de plannen voor de nabije toekomst verder te brengen. 

We kijken terug op een zomer met mooie ontwikkelingen in Andong, en we zetten de schouders onder nieuwe activiteiten. In deze nieuwsbrief lees je alle highlights. Met als speciaal nieuws: de plannen voor een nieuw community center.

Nieuws uit Cambodja

Een uniek nieuw community center is in de maak! 
Momenteel maakt SCCO voor de activiteiten voor kinderen, jongeren en gezinnen gebruik van een leegstaand pand middenin Andong. De droom is om een community center te ontwikkelen waarin alle ruimte is voor de lopende programma’s én voor nieuwe projecten. SCCO beschikt inmiddels over een geschikte locatie en er vinden al gesprekken plaats met ontwerpers, bouwers en fondsen. We houden je op de hoogte van de plannen. Alle steun is hard nodig om dit fantastische initiatief werkelijkheid te laten worden!

Herstart voor zelfhulp groepen
SCCO brengt in het community center (jong)volwassenen bij elkaar om thema’s rond welzijn, opleiding en carrière te bespreken. Door de maatregelen tegen COVID-19 in Cambodja waren de bijeenkomsten lange tijd niet mogelijk. Nu gaat een groep van bijna twintig deelnemers van start, en delen we ervaringen en inzichten over onder meer huiselijk geweld en financiële onafhankelijkheid.

Spelenderwijs leren in de bibliotheek
Twee van de inmiddels jong volwassenen uit het voormalig kindercentrum werken inmiddels in de weekenden parttime in ons community center. Ze zetten de eerste stappen naar financiële zelfstandigheid door Engelse les te geven en de bibliotheek open te stellen voor de kinderen in Andong. Een win-win!

Zorg voor het gehoor
SCCO heeft ervoor gezorgd dat het gehoor van alle kinderen in onze onderwijsprogramm’s is gecontroleerd door ngo All Ears Cambodia. Voor degenen die een vervolgbehandeling nodig hebben, regelt SCCO het vervoer naar het ziekenhuis van All Ears Cambodia in Phnom Penh.

Familie ondersteuning programma’s
We hebben dit jaar extra budget vrijgemaakt voor het ondersteunen van families. Er is na COVID-19 weer gestart met het (her)opbouwen van familie bedrijven voor het generen van inkomsten. Een aantal families hebben een kleine lening gekregen om hun business (shop) uit te kunnen bouwen. De lokale SCCO manager zorgt voor een goede selectie en individuele aanpak. We hopen op goede resultaten!Helaas heeft SCCO zelf nog niet het naaiatelier kunnen heropenen. Dankzij de blijvende samenwerking met onze voormalige trainster hebben wij wel weer één van de moeder een leerplek kunnen bieden in het eigen gestarte naaiatelier van de trainster. De moeder leerde snel en verdient inmiddels op die manier haar inkomsten. 

Een jaar vol examens
Srey Roth heeft jarenlang een scholarschip van SCCO ontvangen om haar opleiding tot pharmacist en Engels te volgen. Dit is een belangrijk jaar met alle eindexamens. Er zijn verschillende examens voor haar medische studie, waarvan ze het eerste deel nu succesvol heeft afgerond. Op het ACE heeft zij haar Engels tot het juiste niveau weten te krijgen. Trots heeft ze dan ook haar diploma tijdens de graduation ceremony in ontvangst genomen. 

SCCO zoekt internationale vrijwilliger
Met de herstart van vele programma’s en de voorbereidingen van het community center in zoeken we een vrijwilliger uit Europa die het team van SCCO in Cambodja zal ondersteunen. Op deze website vind je meer informatie over de taken en de vacature. Heb je interesse of vragen? Stuur ons gerust een bericht. Is dit iets voor een vriend, kennis, of collega? Stuur het door!


Nieuws uit Nederland

Basisschool in Vianen in actie voor DARA Europe
Leerlingen en docenten van basisschool De Wegwijzer in Vianen ondernemen de gehele maand september acties om geld in te zamelen voor DARA Europe. De aftrap is gegeven door teamlid Judith die aan alle groepen presentaties gegeven heeft. Er wordt geld opgehaald via onder meer de inzameling van lege statiegeldflessen, een sponsorloop en een braderie. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan ons goede doel.
Ook een sponsoractie starten? Lees meer op onze website.

Korenspektakel in Emmer-Compascuumtwee koren zingen voor DARA Europe
Dé tip voor iedereen die zin heeft in een muzikale avond in Drenthe: tijdens het Korenspektakel zingen de mannenkoren Störmwind en De Rundezangers originele shanty’s en bekende meezingers. Daarnaast worden maar liefst 75 prijzen verloot. Alle opbrengsten van de avond worden gedoneerd aan DARA Europe. Ben je erbij, op 1 oktober om 19.30 uur in cultureel centrum De Deele in Emmer-Compascuum? Tickets te reserveren op de website van Shantykoor Stormwind en te koop bij de entree. 

Vier het tienjarige jubileum van DARA Europe met ons mee!
Na eerst 2 jaren als particulier initiatief is op 14 maart 2012 de stichting DARA Europe opgericht. Afgelopen maart was dit alweer 10 jaar geleden. Een mooie reden voor een feestje! Clap The Band, de allerleukste coverband van Utrecht en omstreken, laat op 4 november 2022 IJsselstein dansen. De muzikale feestavond in KPJ De Deel staat dan ook volledig in het teken van ons tienjarige jubileum. Het belooft een fantastische muzikale avond te worden waarin we elkaar weer ontmoeten, tevens bekende hits meezingen, klappen en dansen. Ook willen we samen stil staan bij de situatie in Cambodja en vooruit kijken naar de verbeteringen die er in de toekomst nog nodig zijn. Kijk voor meer informatie, aanmelding en reservering op onze website

Met vriendelijke groet,
Het DARA Europe team