Nieuwsbrief 30

Beste allemaal,

De eerste nieuwsbrief van 2019, één met een bijzonder jubileum! In februari 2009, 10 jaar geleden, bezocht de initiatiefneemster van DARA Europe, Tirza Voss, Andong namelijk voor de eerste keer. Een contactpersoon die zij via, via, via (zoals dat vaak gaat) ontmoette bracht haar samen met haar vriendin met wie zij rondreisde, Janet, naar Andong. Een lange rit achterop een scooter op een onverharde weg leidde naar een krottenwijk met mensen die drie jaar eerder uit Phnom Penh waren verdreven in verband met nieuwbouwprojecten. Volgens de contactpersoon was dit de plek waar echt echt een verschil gemaakt kon worden. De vriendinnen bezochten het toenmalige opvangcentrum voor kinderen (CPO) en gaven hier een aantal dagen op een informele en spelenderwijs Engels. Dit maakte veel indruk zoals te lezen was in de blog van Tirza destijds:

‘Met tranen wegslikkend werd er van beide kanten uitbundig gezwaaid toen we met de tuktuk wegreden. Wie weet komen we nog eens terug om te kijken hoe het met de kids is, of misschien kunnen we nog iets anders voor ze betekenen vanuit Nederland?!?’ 

Inmiddels is de particuliere ondersteuning omgezet in structurele hulp met de registratie van DARA Europe als stichting in Nederland en de Stellar Chil Care organization (SCCO) in Cambodja. DARA betekent ster en het doel van de stichting is de kinderen in Andong de kan te geven zich te ontwikkelen tot ware sterren. Tirza heeft een aantal kinderen in 2009 ontmoet waarvan we nu kunnen zeggen dat ze inderdaad opgroeien tot ware sterren! 
  Er is ontzettend veel veranderd de afgelopen 10 jaar, zowel in Cambodja als in de hoofdstad Phnom Penh en in de wijk Andong. Zo ook de ondersteuning die de stichting biedt en er is al veel werk verzet. We hopen over 10 jaar te kunnen vertellen dat we nog meer kinderen en hun families in Andong zien opgroeien in een veilige omgeving met kwalitatief onderwijs, zodat zij een positief verschil kunnen maken in de toekomst van hun land!

Re-integratie 

Na de re-integratie van de kinderen uit het kindercentrum in (pleeg)gezinnen gaat het goed met ze! De oudste kinderen nemen steeds meer verantwoordelijkheden op zich. Zo helpen zij mee in het huishouden en zorgen ze goed voor de jongere broertjes en zusjes uit het gezin.

De meeste kinderen konden gelukkig op de school blijven waar zij al naar toe gingen, maar er moesten toch ook wat kinderen ingeschreven worden op een nieuwe school. De kinderen die naar een nieuwe school moesten beginnen hier langzaam te wennen.

De kinderen die voorheen in het  kindercentrum verbleven gaan er eens in het kwartaal met elkaar op uit. Een soort ‘familie reünie’! Tijdens de reünie in januari was ook oud-vrijwilligster Claire in Cambodja. Ze hebben samen een geweldige dag gehad en waren ontzettend blij elkaar weer te zien. 

 

Samenwerking met Education4Life

SCCO is inmiddels met de verschillende programma’s en de jarenlange betrokkenheid in Andong een begrip geworden. Er komen dan ook vanuit verschillende hoeken vragen met betrekking tot het uitbreiden van de ondersteuning. Dankzij de samenwerking met Education4Life kunnen we op één van deze verzoeken ingaan! 

Education4Life is een stichting die jongeren financiële steun biedt voor het volgen van een beroepsopleiding om zo jongeren een toekomstperspectief te bieden. In 2018 heeft Education4Life twee studenten gesponsord en na een bezoek van initiatiefneemster Anneke is er besloten nog eens vijf studenten de kans te bieden een opleiding te volgen. Met veel enthousiasme en energie volgen de studenten een opleiding tot kok, elektricien, technicus of docent Engels. We willen Education4Life hartelijk danken voor deze prachtige samenwerking!

Kleuterklassen in Andong

Samen zingen en muziek maken geeft kinderen veel plezier, maar dat is nog niet alles! Onderzoek toont aan dat muziek maken een positief effect heeft op schoolprestaties. Het spelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en bevordert discipline en doorzettingsvermogen. Met elkaar muziek maken leert kinderen rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Dat hebben de kinderen in Andong zo nodig! Ze krijgen dit spelenderwijs aangeboden in de kleutergroepen van SCCO. Kijk voor meer informatie over onze onderwijsprogramma’s ook nog eens op onze website!

Vastenactie 

SCCO is voor het derde jaar op rij het goede doel tijdens de Vastenactie-periode! Zowel de Parochie van de Heilige Drie-eenheid (IJsselstein, Nieuwegein, Cabauw, Lopik, Polsbroek, Harmelen, Benschop, Montfoort en Linschoten) als de Vitusparochie in Leeuwarden steunen het Vastenactieproject ‘Een veilig thuis voor kinderen in Cambodja’. Bijzonder is dat dit jaar maar liefst 5 basisscholen tijdens de Vastenactieperiode het project steunen. Super dat deze kids zich willen inzetten voor de kinderen in Cambodja!

Met dit project wil SCCO voortbouwen op de reeds behaalde successen en investeren in structurele opbouw van goede leefomstandigheden, door:

  • zelfhulpgroepen, workshops en begeleiding voor jongvolwassenen en ouders te faciliteren.
  • gezinssteun te bieden: families worden begeleid bij het maken van de juiste toekomstkeuzes voor hun gezin.
  • jonge moeders een opleiding tot naaister te laten volgen, om zelfstandig inkomen te kunnen genereren.
  • onderwijs te bieden aan 4- en 5-jarigen ter voorbereiding op de basisschool.

Wilt u dit project steunen? Dat kan door via de website van Vastenactie een gift overmaken naar dit project van SCCO.

Blijf op de hoogte
Is dit de eerste nieuwsbrief die u ontvangt van DARA Europe en heeft u interesse in de vorige nieuwsbrieven? Kijk dan op onze website! Volg ons ook op Facebook. Dan blijft u op de hoogte van alle laatste nieuwtjes.

Met vriendelijke groet,
Het DARA-Europe team,
 
Tirza Voss, Ruud Bakker, José Huizenga, Annemarijn van der Linden, Judith Voss, Fred van Laarhoven, Henk de Haan, Hein Voss en Elly den Hertog.