Onderwijs als fundament

Maak kennis met Sivorn, onderwijsmanager van SCCO

Trots stellen we je voor aan de nieuwste drijvende kracht achter de onderwijsprogramma’s van onze partnerorganisatie Stellar Child Care Organization (SCCO) in Cambodja. Sivorn begon in 2023 in haar rol als onderwijsmanager bij SCCO, een positie ondersteund door DARA Europe en gecreëerd om te voldoen aan de groeiende vraag naar educatieve activiteiten in Andong. Ze zet zich in voor de professionalisering van de docenten en het doorontwikkelen van SCCO’s onderwijsprogramma en de onderwijsmethodieken.

Continue reading “Onderwijs als fundament”

Samenwerking tussen SCCO en lokale basisschool Kork Rokar bevordert onderwijs in Andong

DARA Europe is trots op de sterke samenwerking tussen SCCO, onze partnerorganisatie in Cambodja, en de lokale basisschool Kork Rokar in Andong en hen te ondersteunen. De samenwerking heeft door de jaren heen belangrijke mijlpalen bereikt.

Continue reading “Samenwerking tussen SCCO en lokale basisschool Kork Rokar bevordert onderwijs in Andong”

Nieuws van December

Hier is het laatste nieuws van december: Terwijl in Nederland de feestdagen naderen en de gezelligheid van Kerstmis in de lucht hangt, is deze maand in Cambodja het nieuwe schooljaar begonnen. Terwijl wij ons klaarmaken om het einde van het jaar te vieren, delen we graag het laatste nieuws.

Mannen die hun diploma's laten zien.

Nieuws uit Cambodja

We bouwen een community centrum voor de toekomst!

In 2017 kocht SCCO, door middel van een legaat, een stuk land, aan de rand van Andong. Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zover: SCCO gaat haar eigen community center in Andong realiseren. Momenteel vinden de dagelijkse SCCO activiteiten, die DARA Europe mogelijk maakt, plaats in een verouderd en onveilig huurpand met beperkte ruimte. We streven naar een nieuwe locatie die de gemeenschap verder kan ontwikkelen en vermindert de afhankelijkheid van externe steun. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het ontwerp van het multifunctionele gebouw, dat flexibele ruimten zal bieden voor bestaande en nieuwe programma’s. Dankzij de steun van Wilde Ganzen, MOOV Logistics en Stichting Scholenproject Cambodja Rotterdam is de financiering van de eerste fase van het gebouw rond. Na een zorgvuldige selectie is de aannemer gekozen, en deze maand zijn de handtekeningen gezet. Een mijlpaal! In 2024 zal het community centrum in twee fases worden gebouwd.

Lange termijn steun voor de aanpak van armoede 

Sreng en Tirza ontmoetten elkaar in 2010 in Andong en sindsdien zet Sreng zich in voor het welzijn van de mensen in Andong. Samen met DARA Europe zet hij zich in voor een betere toekomst voor kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden – en vaak in grote armoede. Wil je meer lezen over de bevlogen teamleden van onze partnerorganisatie SCCO in Cambodja? 

Samen sterker door zelfhulpgroepen en ouderbijeenkomsten

DARA Europe richt zich op onderwijs en ondersteuning in de meest kwetsbare wijken in Andong. Alles is erop gericht om de gezinnen zelfstandig en weerbaar te maken, onder andere via coaching. Poutheary werkt als sociaal werker bij SCCO. Zij speelt een cruciale rol in het organiseren van zelfhulpgroepen voor jongeren en bijeenkomsten voor volwassenen in de gemeenschap. 

Nieuws uit Nederland

Een muzikant die de mondharmonica bespeelt op het Blues, Rock & Pop festival

Blues, rock & pop feest

Op zondag 15 oktober was er een Blues, rock & pop feest in café De Stee in IJsselstein. We begonnen de middag met de swingende muziek van BluesShack & sloten de avond af met fantastische covers van de band “Out of Time”.
Een dank aan alle bezoekers, en speciaal aan L. van Eekeren die namens “’De IJsselrijders” een cheque van€ 1.150,00 overhandigde. Het was een geweldig evenement met een mooie opbrengst voor DARA Europe. 

Beleidsplan

Met blijdschap kondigen we aan dat ons vernieuwde meerjarenbeleidsplan nu op onze website staat. Hierin kun je alle ins en outs vinden over onze doelen, strategieën en plannen om onze visie en impact te realiseren.

Ook in het nieuws

Een kind dat op school speelt.

Overstappen via Doelshop: jouw zorgkeuze is onze Donatie

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent voor velen een moment om de zorgverzekering onder de loep te nemen. Wist je dat jaarlijks een miljoen mensen overstappen? Stap je over via Doelshop.nl, dan kunnen wij gemiddeld €25 per overstap als donatie ontvangen. Maak jouw overstap niet alleen voordelig voor jezelf, maar ook voor het goede doel! Meer weten?

Een stralend nieuwjaar

We zijn dankbaar voor alle support van dit afgelopen jaar en we kijken ernaar uit om volgend jaar weer samen het verschil te maken voor vele kinderen en families in Cambodja. Fijne feestdagen!

December Keerstkaart

Microkredieten transformeren gezinnen in Andong van financiële zorgen naar succesverhalen

In Andong, een gemeenschap waar vele mensen in armoede leven, biedt SCCO sinds 2022, dankzij de steun van DARA Europe microkredieten aan. Als onderdeel van het familieondersteuningsprogramma biedt SCCO kleine leningen, zonder rente. Lees het verhaal van Mr Noeun om het potentieel van microkredieten die de levens van ondernemende gezinnen in Andong ingrijpend veranderen, beter te begrijpen.

Continue reading “Microkredieten transformeren gezinnen in Andong van financiële zorgen naar succesverhalen”

Samen sterker door zelfhulp groepen en ouderbijeenkomsten

In Andong, waar de uitdagingen voor kinderen, jongvolwassenen en families soms overweldigend lijken, werkt Poutheary als sociaal werker bij SCCO. Zij speelt een cruciale rol in het organiseren van zelfhulpgroepen voor jongeren en bijeenkomsten voor volwassenen in de gemeenschap. In deze blog vertelt Poutheary hoe SCCO een verschil maakt met de familie ondersteuning programma’s in Andong.

Empowerment van jongeren

Een van de meest opvallende aspecten van het werk van Poutheary is haar betrokkenheid bij het motiveren van jongeren en jongvolwassenen om actief deel te nemen aan het helpen van hun gemeenschap. Ze organiseert regelmatig zelfhulpgroepen om jongeren te inspireren en te onderwijzen. Het doel? Het vergroten van hun bewustzijn over maatschappelijke kwesties en hen in staat stellen om samen te werken, ook met lokale autoriteiten, om problemen op te lossen.

Zo was een van de thema’s bijvoorbeeld het gebruik van sociale media en de daaraan verbonden gevaren. De jongeren gingen in gesprek, deelden hun ervaringen en leerden hoe ze veilig met deze moderne technologieën kunnen omgaan. Een ander initiatief betrof het gezamenlijk schoonmaken van de omgeving rondom SCCO. 

Cleaning.

“Mijn meest speciale of onvergetelijke ervaring als lid van SCCO gedurende bijna een jaar is de activiteit waarbij we grootschalig afval opruimden. Hiermee wilden we de jeugd laten zien hoe belangrijk het is om voor het milieu te zorgen”, vertelt Poutheary. Ook motiveerden ze lokale autoriteiten, ouders en hun leeftijdsgenoten om meer aandacht te besteden aan een schone leefomgeving, “We hebben hen allen voorgelicht om goede mensen in de samenleving te worden.”, aldus Poutheary

Daarnaast behandelen de zelfhulpgroepen gevoelige kwesties, zoals drugsgebruik, gokken en huiselijk geweld, welke helaas veel voorkomend zijn in Andong. Hierbij kregen de jongeren de kans om hun zorgen te uiten en te bespreken hoe ze deze problemen gezamenlijk kunnen aanpakken.

Ouderbijeenkomsten en Samenwerking

Het werk van Poutheary beperkt zich niet tot jongeren. Ze organiseert ook bijeenkomsten voor ouders, waarbij meestal het belang van onderwijs centraal staat. Deze bijeenkomsten hebben onder andere tot doel ouders te stimuleren om hun kinderen regelmatig naar school te laten gaan. Tegelijkertijd dienen ze als een waardevolle gelegenheid voor SCCO om feedback te verzamelen van de gemeenschap. Deze feedback is van onschatbare waarde voor SCCO, omdat het helpt om de behoeften van de gemeenschap beter te begrijpen en de programma’s aan te passen om hier zo goed mogelijk aan te voldoen. 

Een stralende toekomst voor Andong 

Poutheary in September 2023
Poutheary in September 2023

In Andong, waar uitdagingen vaak overheersen, is de toewijding van het team van SCCO van onschatbare waarde. Als social worker laat Poutheary zien dat door samen te werken en betrokken te zijn bij de gemeenschap, het mogelijk is om positieve veranderingen te realiseren. “Voor mij betekent de toekomst in Andong een gemeenschap zonder huiselijk geweld, gokproblemen of drugsmisbruik.” Ik droom ervan dat jongeren de kans krijgen om hun professionele vaardigheden te ontwikkelen en werk te vinden. Ik hoop op gezinnen met stabiele banen en voldoende inkomen om comfortabel te leven. “Maar het allerbelangrijkst is dat ik kinderen naar school zie gaan, want voor mij is onderwijs de sleutel tot een stralende toekomst voor Andong.” , aldus Poutheary.

Ook jouw steun kan een directe en positieve invloed hebben op de gemeenschap. Doneer vandaag.

Meer lezen over de teamleden van SCCO? Lees ook het verhaal van Sreng

Nieuws van September

De mooie nazomer is teneinde en de eerste herfstdagen hebben zich aangekondigd.  In Cambodja zitten ze midden in het regenseizoen en komt oktober in zicht, de koudste maand van het jaar.

Nieuws uit Cambodja

Sport en school een stralende toekomst

In Nederland zijn de kinderen alweer enkele weken naar school. Niet alle kinderen staan dagelijks te springen om weer naar school te gaan. Toch is onderwijs de basis voor een mooie toekomst. Aone heeft dankzij Tirza en SCCO de kans om dagelijks naar school te kunnen

In Nederland is het vanzelfsprekend dat kinderen vanaf hun vierde jaar naar de kleuterschool gaan, en vanaf hun vijfde levensjaar is dit zelfs verplicht.
In Cambodja gaan vele kinderen pas vanaf 6 jaar naar de publieke basisschool. Met name voor de kinderen uit achtergestelde gemeenschappen, zoals Andong, waar ouders soms ook zelf maar beperkt toegang hebben tot onderwijs of een opleiding, volgen de kinderen geen kleuteronderwijs. 

Het belang en de impact van lezen; een bron van hoop en zelfvertrouwen. 

In Nederland doen we er alles aan om de jonge generatie te stimuleren en  enthousiasmeren om te lezen. Dit wordt extra gestimuleerd door de nationale bibliotheek, die een gratis lidmaatschap aanbiedt tot 18 jaar. 

Voor de kinderen van de partnerorganisatie SCCO is toegang tot  de bibliotheek ook van groot belang. 

Nieuws uit Nederland

Blues, rock & pop feest

Zin in een swingend feest met Dara Europe als goed doel? Kom dan op zondag 15 oktober naar café De Stee in IJsselstein voor een blues, rock & pop voor Cambodja! Geniet van de live muziek van de bands Blues Shack en Out of Time en steun tegelijkertijd onze stichting DARA Europe. Voor meer informatie en aanmelding.

Internationale dag van liefdadigheid 

De Internationale Dag van de Liefdadigheid ( 5 sept j.l..) is een initiatief van de Verenigde Naties, die daarmee extra aandacht vraagt voor een betere wereld en de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Het is een dag om stil te staan bij de inzet van vrijwilligers en donateurs die zich onvermoeibaar inzetten om anderen te helpen.Fred deelt zijn ervaringen als teamlid van DARA Europe.
Wil jij ook bijdragen? Doe een donatie of sluit je aan bij ons team!

Ben je geïnspireerd door dit verhaal? Draag ook bij.

Het belang en de impact van lezen; een bron van hoop en zelfvertrouwen

Als DARA Europe geloven we in de kracht van lezen. Judith is werkzaam als pedagogisch coach in de kinderopvang en als vrijwilliger teamlid van DARA Europe. In een interview vertelt zij over het belang van lezen, en hoe de bibliotheek en weekend lessen een bron van hoop en zelfvertrouwen zijn voor kinderen in de gemeenschap van Andong, Cambodja.

Lezen is een essentiële vaardigheid die de basis legt voor succes op school en in het leven. Door veel te lezen ontwikkelen kinderen hun analytische en kritische denkvaardigheden. “Maar lezen is veel meer dan alleen het ontwikkelen van lees- en taalvaardigheden; het heeft ook een diepgaande invloed op het sociaal en emotioneel welzijn van kinderen”, vertelt Judith.

Dankzij de steun van DARA Europe geeft onze partnerorganisatie in Cambodja, SCCO, vele kinderen toegang tot boeken. De bibliotheek in SCCO is een plek waar kinderen

kunnen komen voor ontspanning en een kans om tot rust te komen, iets wat zeker niet onbelangrijk is in een wijk als Andong, waar het vaak onrustig en niet altijd veilig is. Van Khmer tot Engels, van waargebeurde avonturen tot meeslepende fictie. Voor ieder kind op de basisschool is er een boek dat aansluit bij hun interesse en leesniveau. 

In de kleuterlessen wordt ook gebruikgemaakt van de boeken uit de bibliotheek. “Door vroeg te beginnen met lezen geven we kleuters een voorsprong op hun schoolcarrière en stimuleren we hun nieuwsgierigheid en liefde voor lezen en leren” vertelt Judith.

Op zondagmiddag openen jongvolwassenen die in hun examenjaar zitten, de bibliotheek voor de kinderen uit de buurt. Deze jongeren, die in het voormalig

kindercentrum woonden, worden nu op deze manier door ons ondersteund om waardevolle werkervaring op te doen. “Ze begeleiden de kinderen vol enthousiasme met lezen, tekenen en oefenen samen Engelse woorden.” Het is een win-win situatie, waarbij de kinderen leren en groeien, terwijl de jongvolwassenen een bijdrage leveren aan de gemeenschap en vaardigheden ontwikkelen die van onschatbare waarde zijn voor hun toekomst”, aldus Judith

We zijn er trots op dat we niet alleen onze eigen bibliotheek hebben opgericht, maar ook hebben bijgedragen aan de inrichting van de bibliotheek op de lokale basisschool, Kork Rokar. Met dank aan de steun van de Nederlandse stichting Biblionef hebben we Engelse boeken aangeboden

Draag ook bij aan DARA Europe en het stimuleren van leesplezier!

Een vliegende start: hoe kleuteronderwijs het verschil maakt in Andong

Kleuteronderwijs is niet vanzelfsprekend in Cambodja. DARA Europe ondersteunt als Nederlandse stichting de onderwijsprogramma’s van de NGO Stellar Child Care Organization (SCCO) in Cambodja.  Initiatiefneemster van DARA Europe, Tirza Voss, vertelt hoe kleuteronderwijs het verschil kan maken in Cambodja.

Normaal gesproken gaan de kinderen in Cambodja vanaf 6 jaar naar de publieke basisschool. Met name voor de kinderen uit achtergestelde gemeenschappen, zoals Andong, waar ouders soms ook zelf maar beperkt toegang hebben tot onderwijs of een opleiding, volgen de kinderen geen kleuteronderwijs. “Met weinig stimulans in de thuisomgeving kan het betekenen dat deze kinderen al met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen”, vertelt Tirza. 

Eenmaal op de lokale basisschool is het niet gemakkelijk. Met soms meer dan 70 kinderen in één klas, is er weinig tot geen individuele aandacht. Met als resultaat dat sommige kinderen verder achterop raken. “We zagen dat dit in Andong vaak leidde tot een gebrek aan zelfvertrouwen en motivatie en een grote kans op schooluitval.” aldus Tirza. 

SCCO biedt met het aanbieden van kleuteronderwijs een oplossing voor dit probleem door kinderen een meer persoonlijke en betrokken leeromgeving te bieden. De kleuterklassen in SCCO richten zich onder andere op essentiële basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld het alfabet. 

“De leraressen zorgen ook dat spelenderwijs leren bijdraagt aan sociale en emotionele ontwikkeling, creativiteit en probleemoplossend vermogen.” ” Dit zorgt ervoor dat de kinderen met een aantal belangrijke basisvaardigheden en vol zelfvertrouwen aan Grade 1 (vergelijkbaar met onze groep 3) op de basisschool kunnen beginnen”, deelt Tirza. 

Naast onderwijs bieden de kleuterklassen ook een veilige en stimulerende omgeving voor de kinderen uit Andong; juist daar waar hun (t)huis en de straat niet altijd vanzelfsprekend veiligheid en comfort bieden. 

Na de kleuterklassen begeleidt SCCO de ouders bij de inschrijving van hun kinderen op de lokale basisschool Kork Rokar. “Zo zijn we er zeker van dat de kinderen hun formele schoolcarrière starten, vaak vol motivatie en enthousiasme van zowel trotse ouders als kinderen”, zegt Tirza.

Kleuteronderwijs dient niet alleen als een opstapje naar de basisschool, maar als een vliegende start tot een succesvolle schoolcarrière en betere toekomst.
Lees ook het verhaal van
Channy, kleuterklas lerares van SCCO.

DARA Europe door de ogen van een vrijwilliger: een kleinschalige stichting met een grote impact

Als penningmeester van DARA Europe, maakt Fred van Laarhoven dankbaar deel uit van het team vrijwilligers dat zich richt op het creëren van een kansrijke toekomst voor kinderen in Cambodja. Zijn vrijwillige inzet voor DARA Europe geeft Fred een gevoel van voldoening, vertelt hij in een interview.

Fred voelde de behoefte om naast ontspanning tijdens zijn pensioen ook zinvolle activiteiten te ondernemen. Het was dankzij zijn vrienden, Hein en José, die al lang betrokken waren bij DARA Europe, dat hij in aanraking kwam met het prachtige werk van de stichting.

“Wat mij in de activiteiten van DARA Europe en SCCO aanspreekt, is de doelgerichtheid en kleinschaligheid. Het streven naar een kansrijke toekomst voor kinderen vormt de basis voor het verbeteren van de maatschappij, waar dan ook ter wereld. “Het feit dat dit doel wordt nagestreefd in een relatief klein gebied, namelijk Andong in Cambodja, inspireert mij enorm.” “Daarom zijn resultaten tastbaar en haalbaar”, vertelt Fred. 

Dankzij de rapportages en persoonlijke gesprekken met Tirza, de initiatiefneemster van de stichting en de verbindingspersoon tussen DARA Europe en SCCO kan Fred getuigen van de vooruitgang van de individuele kinderen en de gemeenschap in Andong. Zijn eigen ervaringen in Cambodja, tijdens een bezoek met zijn vrouw Elly in 2019, waren een hoogtepunt. “Ik maakte kennis met het team van SCCO, de kinderen die de onderwijsprogramma’s volgen en de gezinnen die intensieve begeleiding van SCCO ontvangen. Stuk voor stuk waren ze enthousiast en vastberaden om bij te dragen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun gemeenschap.

Er is voortdurend aandacht en inspanning nodig om zoveel mogelijk kinderen te laten stralen. Dit vereist steun vanuit DARA Europe en anderen. Als penningmeester van DARA Europe heeft Fred de verantwoordelijkheid voor het beheren van de geldstromen van de organisatie, waaronder het innen van donaties en het doen van betalingen aan de partnerorganisatie SCCO in Cambodja. Daarnaast speelt Fred als lid van het bestuur een rol in beleidsbepaling, besluitvorming en het organiseren van evenementen en fondsenwerving. 

“Hoewel niet alles altijd verloopt zoals gepland, zorgen de resultaten en de  enorme inzet van de kinderen, families, het lokale team in Cambodja, evenals het team van DARA Europe, voor hernieuwde energie en inspiratie”, zegt Fred.

Fred beveelt DARA Europe van harte aan als je op zoek bent naar een concrete, kleinschalige manier om bij te dragen. “De lijnen zijn kort en de vooruitgang is tastbaar aanwezig”, aldus Fred. 

Ook een bijdrage leveren aan de missie van DARA Europe om kinderen in Andong te laten stralen? Bekijk de vacature en neem contact met ons op voor meer informatieover de mogelijkheden in ons team.

Zondag 15 oktober – Blues, Rock & Pop feest!

Zin in een swingend feest voor een goed doel? Kom dan op zondag 15 oktober naar café De Stee in IJsselstein voor een blues, rock & pop feest voor Cambodja! Geniet van de live muziek van de bands Blues Shack en Out of Time en steun tegelijkertijd onze stichting DARA Europe.

Café De Stee opent om 15.30 uur de deuren en de entree is €12,50 per persoon. Als je na 18.30 uur komt, betaal je €10,- per persoon. De volledige opbrengst van de kaartverkoop gaat naar DARA Europe, die zich inzet voor kinderen en gezinnen in het dorp Andong in Cambodja. We zorgen voor een gevarieerd en effectief aanbod aan projecten, programma’s en voorzieningen. Er is aandacht voor onderwijs, veiligheid, gezondheidszorg, hygiëne, opvoeding en werk.

Wil je ook mee-eten van een heerlijk buffet dat café De Stee verzorgt? Voor €15,- extra per persoon geniet je van een smakelijke maaltijd die je ter plekke kan betalen.

Reserveer kaartjes voor dit unieke feest via het onderstaande formulier!